Чим відрізняється куліч від паски
Куліч, паска і крашанки — головні символи пасхального столу. Що таке крашанки знають всі, а от паску і куліч іноді вважають одним і тим самим блюдом. Насправді ж ці неодмінні великодні атрибути відрізняються не тільки зовнішнім виглядом і рецептом, але і символічним змістом. Давайте дізнаємося, в чому різниця між паскою і кулічем!
Куліч
Куліч (від грец. kollikion — круглий хліб) — високий, циліндричної форми хліб із здобного тіста. Слово це увійшло в європейські мови: kulich (ісп.), Koulitch (фр.). Печуться кулічи з дріжджового тіста різного ступеня здобності. Формою вони повинні нагадувати про артос — стародавній хліб, який обов’язково повинен бути освячений на Великдень. Артос вважається символом Ісуса Христа. При цьому не заборонено робити кулічи з безліччю добавок і прикрас. Важлива основа — дріжджі символізують життя, його дихання, солодка здоба — солодкість райського життя.
Паска
Паска — особливе солодке блюдо з сиру в формі усіченої піраміди. Вона символізує гріб Господній, в якому відбулося найбільше чудо Воскресіння. Склад паски в основному повинен бути таким: сир свіжий, іноді додаються яйця, вершки, сметана, цукор, родзинки, цукати і горіхи. З боків традиційно викладаються літери «ХВ», що означає — ХРИСТОС ВОСКРЕС!