Млинці креп Сюзетт: рецепт і історія появи
Млинці креп Сюзетт - відоме французьке блюдо, що стало справжньою класикою. Його походження пов'язують з різними історіями, про правдивість яких можна тільки здогадуватися.
Відмінна риса - густий апельсиновий соус, який є обов'язковим супроводом десерту. Ласуни точно не встоять.
Історія млинців креп Сюзетт
Ці легенди не менше знамениті, ніж самі млинці. Претендентів на право називатися творцем десерту - кілька. Вважається, що блюдо вперше з'явилося в кінці 19 століття …
Одна з історій виникнення страви описана в мемуарах французького кухаря Шарпентье, який емігрував до Америки. Будучи 15-річним помічником офіціанта, він обслуговував принца Уельського і його гостей в одному з ресторанів Монте Карло. Серед запрошених була молода красива дівчина на ім'я Сюзетт. Гостям приготували млинці, і початківець офіціант повинен був віднести і поставити їх на стіл, але перед цим підігріти їх в соусі з апельсинового соку, цедри і комбінації алкогольних напоїв. Раптово соус запалав, і до столу було подано фламбіровать блюдо. Так майбутній кухар став засновником нового десерту, який привів у захват принца і його друзів, а назвали його в честь їх чарівної супутниці Сюзетт.
Інша історія про одну паризької актрисі Сюзанні Райхенберг, що служила в знаменитому "Комеді Франсез". Справа була в кінці 19 століття. Актриса була зайнята в одній п'єсі, де за роллю їй потрібно було кожен день їсти млинці, і робити це з задоволенням. Кухар, який їх випікав, вирішив полегшити долю Сюзанни і спеціально для неї придумав маленькі, дуже тонкі млинці. Він зробив їх солодкими, приготувавши спеціальний апельсиновий соус. Ходили чутки, що кухар був закоханий в актрису.
За іншою версією, один паризький шеф-кухар придумав млинці спеціально для своєї улюбленої актриси Сюзетт Райхенберг, яка щоранку приходила снідати в його ресторан. Вони настільки припали їй до смаку, що вона дозволила назвати ці млинці - креп Сюзетт.
Які продукти потрібні для тіста:
250 грамів борошна;
150 грамів цукрової пудри;
0, 3 літра молока;
3 курячих яйця;
50 грамів вершкового масла;
столова ложка цедри апельсина;
стручок ванілі;
50 грамів мигдального борошна;
сіль - щіпка.
Інгредієнти для соусу:
0, 3 літра апельсинового соку (свіжовичавленого);
цедра одного апельсина:
3 столові ложки джему з апельсинів;
8 столових ложок лікеру Grand Marnier;
50 мл рому, коньяку або бренді;
ванільне морозиво.
готуємо млинці
Віночком збити до пишності яйця і цукрову пудру, посолити і перемішати.
Додати молоко, ваніль, столову ложку лікеру, столову ложку апельсинової цедри, розтоплене вершкове масло, просіяне борошно. Збивати до однорідного стану, щоб не залишалося грудочок. Стежити за густотою тесту: воно повинно добре стікати з ложки. При необхідності додати борошна або молока.
Миску покрити і залишити "відпочивати" приблизно на півгодини. Тісто можна готувати з вечора, в цьому випадку його потрібно на ніч прибрати в холодильник.
Розігріти сковорідку для випікання млинців (найкраще взяти антипригарним) і змастити її олією. Виливати тісто на саму середину сковороди і повертати її, щоб воно рівномірно розтеклося по поверхні тонким шаром.
Коли краю підрум'яняться, акуратно перевернути млинець лопаткою на іншу сторону і випікати ще секунд сорок. Схопивши тісто добре ковзає по сковороді і легко перевертається. Це можна зробити і без лопатки - підкиданням. Цьому зовсім неважко навчитися.
Укладати готові млинці на тарілку стопкою.
Тепер справа за соусом
Покатати апельсини по столу, щоб вони стали м'якшими, і вичавити з них сік. Вилити його в сковороду з товстим дном і дати закипіти. При закипанні висипати цукор, викласти цедру одного апельсина і джем.
Варити на слабкому вогні, поки не розчиниться весь цукор і не випарується частина рідини. Влити залишки лікеру.
Млинці скласти навпіл і ще раз навпіл, щоб вийшли трикутники. Обсмажувати їх з кожного боку протягом декількох секунд в отриманому апельсиновому соусі.
Готові млинці креп Сюзетт укласти на блюдо. Залишилося поставити їх на стіл.
Подача млинчиків креп Сюзетт дуже ефектна. Їх підпалюють і подають палаючими. Для цього на складені в чотири рази млинці потрібно насипати трохи цукром, полити ромом або коньяком і підпалити. Алкоголь відразу загориться і вийде ефект танцюючих язиків полум'я.
Млинці креп Сюзетт годі й обсмажувати в соусі і не підпалювати. Після випікання скласти їх в чотири рази, укласти на тарілку і полити зверху густим апельсиново-карамельним соусом. Їх всус від цього не погіршиться.
До цієї страви прийнято подавати кульку морозива.
Слово «креп» перекладається з французької як «млинець». У Франції в млинці не прийнято класти соду. Щоб тісто вийшло однорідним, молоко і яйця повинні бути кімнатної температури.
Французькі млинчики креп Сюзетт прикрасять будь-який стіл. Це ідеальне частування для романтичної вечері і відмінний десерт для свята.
ukr.drinkpinkonline