(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Тибетський чай - часуйма

У світі із різних сортів чайного куща виготовляють понад  10 000 різних чаїв. Смакові якості, колір чаю залежать від різних факторів  - розташування і висота чайних плантацій, клімат, сезонні  зміни, земля, способи вирощування  та способи обробки.  В залежності від  процесу обробки, внаслідок  якого відбувається ферментація, тобто окислення соку чайного  листя, визначають вид.  Види  чаїв такі: білий чай, зелений чай, чорний чай, оолонг,  пуер.  За розміром  чай поділяють на чотири  фракції: листовий, ламаний, крихти та пил. Європейська класифікація фабричних марок  чаю  (індійські, цейлонські, кенійські і т.д.) склалася протягом  другої половини  ХІХ століття. Чай виробляють понад  30 країн світу. Лідерами серед  них  є Індія і Китай. Чай культивується також в регіонах Африки, Південної Америки, Європи,  Центральної Азії,  Закавказзя та інших . В Україні на  Закарпатті  (1949 р.) була експериментально  закладена плантація  в 2,5 га,  яка дала добрий урожай. Найкраще акліматизувалися в  українських умовах  краснодарські та  грузинські сорти чаю. 

   У різних країнах світу існує своя культура чаювання з тисячолітньою  історією. Часто шанувальники чаю  додають до напою то гвоздику, то лимон, то вершки . А ось до складу тибетського чаю  - часуйми, так званого збитого,  входить чай, молоко,  масло яків та сіль. Напій популярний  серед тибетців, народів південно – західного Китаю, в Бутані і Ладакху. Чай потрапив до Тибету в 620 році, але став популярним  тільки в ХІІІ столітті. Цікавий спосіб його приготування. Чайне листя варять у молоці протягом декількох годин, потім його переливають у спеціальну невелику олійницю (донмо), додають сіль, топлене масло яка, ( як -   одомашнена тварина) і все збивають до однорідної густоти. Згідно етикету  цей чай потрібно пити  невеликими  ковтками, причому після кожного господар знову наливає чашку гостя доверху, необхідно випити не менше двох чашок. Часуйму вживають як окремо так і додають в основну їжу тибетців -   в цампу – суміш молотих ячмінних зернят. Збитий чай – часуйму  можна приготувати використовуючи  українські продукти: будь –яке молоко, але одну частину його (одну третину  від загального обєму) замінити вершками, додати розтоплене масло, сіль. Готовий напій  потрібно процідити та збити міксером або блендером.                      

    Часуйма використовується  в народній медицині, він є помічним при лікуванні запалень, нормалізує рівень холестерину, підсилює імунітет, вирівнює кров’яний тиск (якщо його пити регулярно), при схудненні (чай пити щоденно, замість перекусу на протязі трьох тижнів).  

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D0%B9#%D0%92_%D0%BF%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B9_%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8B%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B9%D0%BC%D0%B0

https://teahouse.ua/vidy-chaya-sorta-chaya-dlya-chajnikov/

https://ru.wikipedia.org/wiki/Чай#/media/Файл:VM_5335_Muyu_Tea_plantations_on_valley_slopes_north_of_town.jpg

Добавил: CNTB, 10.12.2020, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 573 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0