(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Cолодка випічка – кекс

 Офіційна назва "кекс" з'явилася у Середні віки. Однак виготовленням цього виду випічки цікавилися ще в Стародавньому Римі. Населення імперії мало свій  рецепт. Пюре з ячменю змішували з горіхами, родзинками і гранатом – це блюдо історики називають прабатьком сучасного кексу. У XVI столітті, з масовим виробництвом цукру, почалася "ера" кексів. Всесвітня любов до кексу продиктована його доступністю і відносною дешевизною. Кекси ще називають мафінами. Спочатку це була їжа домашньої прислуги. З обрізків тіста слуги на кухні готували собі їжу. Згодом розпочалося поширення мафінів Англією. Торгували ними на вулицях так звані "Muffin men", продавці, які нахвалювали свої свіжі запашні булочки. Згодом кекси стали улюбленим десертом у багатьох країнах, а їх рецепт змінювався й доповнювався залежно від місцевої кухні і культури.  Сьогодні солодощі подають до чаю, їдять на сніданок і готують з особливої нагоди. Частування відрізняється різноманітністю начинок – з цукатами, шоколадом, фруктами. Жителі Багамських Островів додають в кекси фрукти, витримані  в ромі; німці готують  традиційний різдвяний "Schtollen" винятково прямокутної форми і посипають його цукровою пудрою. Швейцарці печуть солодкий і легкий  грушевий хліб. У Румунії кекс готують на Великдень, Різдво, Новий рік. Британці покривають своє частування білою глазур'ю або марципаном. Основа смачного кексу – правильно приготоване тісто. Як правило, воно робиться з яєць, вершкового масла і цукру. За своєю консистенцією має нагадувати сметану. Хтось вважає за краще пухке тісто з додаванням великої кількості масла або маргарину, а комусь більше подобається пісне тісто. Кекси можна випікати не тільки з пшеничного борошна, а й із кукурудзяного, житнього або гречаного. Щоб кекси краще пропікалися, для них слід брати середній або маленький розмір формочки. Вважається, що найкращий – це розмір, розрахований на одну чашку ароматної кави або гарячого чаю.  Для випічки кексів також є спеціальна кругла форма з отвором у центрі. Найближчий родич кексу в нас – це паска, яка випікається у формі циліндра, а зверху прикрашається глазур’ю або цукровою пудрою. З настанням холодів організм людини потребує додаткової енергії, щоб швидше адаптуватися до температурних умов. В цей час ніяк не можна обійтися без вуглеводів. Кекси – смачні та корисні, гарантують вам чудовий настрій. Швидко зігрітися після холоду допоможе чашка ароматної кави, какао, гарячий шоколад, теплий чай з журавлиною, анісовий або ж імбирний чай. Готуйте вітамінні відвари – шипшину, ехінацею, малину. Смачного!

​https://klopotenko.com/keksy-na-smetane-s-apelsinovoj-glazuryu/

Добавил: CNTB, 27.11.2020, в категорию Харчові родзинки. Рецепт тижня
Просмотров: 450 | Загрузок нет | Рейтинг: 4.7