(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Королева городів – картопля

Історія появи картоплі у Європі починається з того дня, коли португальський фрегат причалив до пірсу після повернення з Південної Америки. Моряки розповідали, що росте вона у землі, майже не потребуючи догляду. Поширювалась картопля дуже швидко. До Росії картоплю завіз Петро I. У 1765 році сенат підготував указ про повсюдне розведенні цієї культури. Зараз картопля зустрічається на столі практично у кожного українця. Цікавий факт - вартість річного врожаю картоплі в країнах світу в даний час перевищує вартість щорічного світового видобутку золота і срібла. В Україні вирощують понад 100 різних сортів. Україна займає третє місце у світі за кількістю споживання картоплі — понад 130 кг на душу населення. За цим показником ми поступаємось лише Білорусі  та Киргизстану. Картопля приготована «в мундирі» зберігає більшу кількість поживних речовин. На деяких тропічних островах картоплю використовували як еквівалент грошей. У 1995 році картопля стала першим овочем, вирощеним у космосі. У сучасній Ісландії популярна горілка, вироблена з картоплі. Існує два рідкісні сорти, у яких колір шкірки і м'якоті залишається синім і після варіння. Один з найпоширеніших сортів з синюватою шкіркою, вирощуваних на українських городах - «синьоока». По-науковому називається «Ганнібал», на честь прадіда Олександра Пушкіна Абрама Ганнібала, який першим провів дослідження по селекції та зберіганню картоплі в Росії. У Бельгії існує музей картоплі. Серед  експонатів присутні поштові марки з зображенням овочу і  картина «Їдці картоплі» Ван Гога. Рецепти страв з картоплі користуються популярністю завдяки великій різноманітності, простоті приготування і доступності. Страви з картоплі можна подавати як самостійні, так і у вигляді гарніру до м'яса або риби. Способів приготування картоплі багато: її можна варити, смажити, тушкувати, запікати, робити з нею пиріжки, вареники та інше. Картоплю подають до святкового столу і для звичайної вечері. Щоб скоротити час запікання овочу, необхідно вставити в нього дерев'яну зубочистку або відварити його в солоній воді, перед тим як закладати в духовку. За даними американського Агентства з харчових стандартів, зберігати картоплю в холодильнику категорично забороняється через те, що низька температура просто перетворює крохмаль в цукор. Картопля містить приблизно 80 відсотків води.

http://vechirka.net/kartoplya-podeshevshae-ale-tilki-nastupnogo-sezonu

 

 

Добавил: CNTB, 26.06.2020, в категорию Харчові родзинки. Рецепт тижня
Просмотров: 511 | Загрузок нет | Рейтинг: 4.0