(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Кулінарні подорожі. Французька кухня.

Вишукана їжа асоціюється в усьому світі з французькою кухнею. Французи – відомі гурмани. Вони вважають кулінарію видом мистецтва, а відомих кухарів – поетами. Історія французької кухні сягає своїм корінням у  XV століття. Тоді стали з'являтися перші кулінарні книги. Страви готувалися за традиціями маврів, і вже тоді кухня була вишуканою та витонченою. Для додання незвичайного смаку використовувався цукор, він у той час був справжньою розкішшю, мигдаль і молоко. Щоб страви були смачні, їх присмачували рожевою водою. А шафран допомагав зробити колір їжі більш насиченим. Але в XVI столітті переваги французів змінилися з-за впливу Риму. Солодкі страви відійшли на другий план, а на перший вийшли солоні та гострі. Саме в той час кулінари ввели традицію починати трапезу з хорошого вина. Але кухня стала такою, якою всі її знають сьогодні, завдяки Людовику XIII. Саме він зробив трапезу чимось урочистим і піднесеним. Сам Людовик дуже любив поїсти і міг за раз з'їсти десяток страв. Кухарі при дворі цілими днями творили свої шедеври, щоб догодити королю. Французьку кухню умовно поділяють на три частини: cuisine regionale (регіональна кухня), cuisine bourgeoise (загальнопоширена французька кухня) і hautt cuisine (вишукана кухня), прикладом якої у свій час була придворна кухня французьких королів. Це справжні шедеври кулінарії. Регіональна французька кухня південних провінцій  Прованс, Лангедок, Гасконь, країна Басків, відрізняється гостротою, використанням при її готуванні вин і спецій, часнику і цибулі. Має свої характерні риси ельзаська кухня, що успадкувала переваги етнічних германців і характеризується значним споживанням свинини і капусти. Жителі прибережних районів воліють використовувати у своїй кухні морепродукти.
Французька кухня має свої особливості. Основні риси:  велика кількість соусів. Багато відомих у всьому світі соусів є французькими. Навіть улюблений усіма майонез родом з Франції. Часто для приготування страв використовуються алкогольні напої, особливо вина. Вино також служить головною складовою частиною маринадів для м'яса, бульйонів чи для відварювання риби. Червоне вино, частіше вживається для готування блюд з м'яса домашніх і диких тварин, а біле, для блюд з риби. У деяких випадках, готове гаряче блюдо перед подачею до столу поливають коньяком, кальвадосом (яблучна горілка), а в Гасконі арманьяком, і підпалюють. Це додає їжі специфічний аромат і присмак. Особливістю кухні є використання винятково свіжих продуктів і коренеплодів. Багато страв готуються з овочів. Використовують капусту, помідори, баклажани, стручкову квасолю, картоплю, селеру. Різні види листкових салатів. Також французька кухня характеризується великою кількістю м'ясних страв. При цьому використовуються практично всі види м'яса: баранини, яловичина , телятина, дичина. Французи часто використовуються для приготування страв м'ясо птиці. Крім того, досить популярні і субпродукти, наприклад, печінка, нирки і так далі. Морепродукти і риба теж присутні на столах французів. Особливо популярні устриці. Червоні сорти риби у Франції дефіцитні, але кухарі готують шикарні страви із звичайної річкової риби. Французька кулінарія, у порівнянні з іншими країнами Західної Європи, молочних продуктів використовує не багато, виключення складають сири, що прославилися на увесь світ. Блюдо із сирами і зеленим салатом обов'язково подають перед десертом. В Франції роблять не менш 500 сортів сиру, серед яких такі широко відомі, як рокфор, грюер, камамбер та ін. Популярні вишукані сорти з різними видами благородної цвілі. З перших страв характерні супи-пюре з цибулі-порею, цибульний суп заправлений сиром та неймовірний суп-буйабес. Французи дуже люблять і постійно використовують оливкову олію. А які неповторні і  вишукані десерти:  вишневий пиріг клафуті, чудові tarte tatin - відкриті торти з фруктами і звичайно ж знаменитий крем-брюле - вершки запечені з карамельною скоринкою. Дуже смачні всілякі креми, фруктові страви, а також повітряні булочки. Потрібно сказати про французький багет, хліб з хрусткою скоринкою. Багет набув поширення у 1920-х роках, коли рецепт його випікання винайшли пекарі Парижу під тиском нормативного акту, що забороняв їм починати роботу до четвертої ранку. Відтак часу на замішування і виготовлення традиційних круглих хлібів було обмаль. Багет полюбився не лише парижанам та мешканцям інших міст, а й став символом Франції і набув популярності у всьому світі. Арсенал спецій французької кухні відрізняється широким уживанням цибулі-порею, кервелю, естрагону, розмарину та ін. Це додає їжі особливий смак і запах. Готуючи багато блюд, французи кладуть у каструлю невеликий пучок трав, так званий збірний букет, bouquet garni - невеликий пучок з петрушки, чабру, лаврового листа. Перед подачею на стіл букет із блюда витягають. Трапеза француза - це цілий комплекс з декількох страв, які подають в певній послідовності. Так, обід починається з аперитиву. Потім француз їсть суп, закуску, страву після закуски, основне блюдо, смажену страву, десерт, а потім сир і каву. З напоїв французи віддають перевагу фруктовим сокам, мінеральній воді. Надзвичайно популярний кава. Зі спиртних напоїв у Франції поширені абсент, кальвадос, коньяк. Усі вважають, що французи дня не можуть прожити без келиха вина. Це дійсно так, але скоріше відноситься до південних провінцій. Запрошуємо Вас скуштувати суп цибулевий. 

Добавил: CNTB, 08.11.2016, в категорию Харчові родзинки. Рецепт тижня
Просмотров: 968 | Загрузок нет | Рейтинг: 3.7