Освіжаючий крюшон
Крюшон – приємний освіжаючий і яскравий напій, основу якого становлять фрукти та ягоди, легке вино. В перекладі з французької означає «глечик». За легендою напій придумали придворні лакеї і слуги, які збирали з панського столу залишки алкогольних напоїв і змішували їх з фруктами. Головні правила приготування крюшону такі: рекомендується уникати використання кількох видів фруктів водночас, щоб їхні аромати взаємно не заглушувались. З цієї ж причини використовують тільки легкі вина. Фрукти, ягоди, цитрусові, диню тощо засипають цукром-піском, заливають невеликою кількістю вина і настоюють кілька годин у холодному місці. Сливи та яблука не використовують. Коли виділиться досить соку, фрукти заливають рештою компонентів, попередньо добре їх охолодивши. Підготовлену суміш виливають у крюшонницю, глечик, велику миску. Подають. Вже на столі розливають напій у великі чашки. Потім додають у кожну чашку шампанське, газовану воду, лід. Сервірують соломинкою, ложечкою. Крюшон можна готувати заздалегідь, відразу на кілька персон, він дуже ефектно виглядає на столі. Рецептів крюшону багато. Є навіть дитячі з мінеральною водою.