Фонд рідкісної і цінної літератури Центральної науково-технічної бібліотеки харчової і переробної промисловості України
Бібліотека - це той храм, де завжди народжується й зберігається духовність. Пам’ятаймо, що в давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», «аптека для дущі». В.А. Сухомлинський
Фонд рідкісної і цінної літератури Центральної науково-технічної бібліотеки харчової і переробної промисловості України збагачує її історію та є неоціненною знахідкою, інформаційним потенціалом для відображення розвитку різних галузей харчової промисловості України. За хронологічними межами до фонду входять видання другої половини ХІХ – першої половини ХХ століть. Це різні види літератури: словники, наукова, навчальна література, періодичні видання. Безперечну цінність мають галузеві видання «Крахмальное, декстринное и паточное производство» 1897 року, «Записки Киевского отделения Центрального русского технического общества по свеклосахарной промышленности» 1902 року видання, «Рафінадне виробництво в майбутньому» Любченка Ю. 1922 року, «Дослідження молока й молочних продуктів» Масленікова М. і Солнцева А. 1932 року видання. Цікавими для спеціалістів будуть такі раритетні видання як «Переховування молока та догляд його по молочарських радгоспах і колгоспах» видання 1931 року, «Суррогаты общеупотребляемых масел» 1922 року видання, «Русское виноградное вино и херес» М. Блаумберга 1894 року видання та інші.
Представлені у фонді українськими видавництвами різні галузі харчової промисловості такими виданнями: Сіценський В.В. «Як виробляти вино з овочів й ягід» 1927 року видання у серії Бібліотечка «Селянської правди», переклад з німецького видання Гріммера В. «Хемія і фізіологія молока» 1932 року, Збірник інструктивних матеріалів з харчової санітарії, виданий у 1938 році Київською обласною санітарно-харчовою станцією, брошура «Нові види сировини кондитерської промисловості: чуфа, арахіс, суничний помідор» 1936 року, підготовлена науково-дослідним інститутом харчової промисловості та інші.
Безумовний інтерес викликає значний масив періодичних видань з різних харчових виробництв: «Пищевая промышленность, «Консервная промышленность», «Маслобойно – жировая промышленность», «Мясная индустрия СССР», «Харчова промисловість» та багато інших.
Література презентується на книжкових виставках та на сайті ЦНТБ в рубриках «Репрезентація фонду», «Віртуальні виставки», «Ретрополичка», «Рідкісні книги». Кожного року відбираються для презентації на сайті ювілейні видання. «Фальсификация важнейших пищевых продуктов» 1918 року видання, «Анализы сахаристых веществ» Тихомирова Н.И., виданої у 1893 році, «Естественные органические красящие вещества» И.А. Добрынина 1929 року видання, «Примерные расчеты продуктов спиртового и пивоваренного производств» Сафриса И.Л. 1939 року видання - наші ювіляри останніх двох років.
Шановні колеги! Сподіваємося, що ознайомлення з цінною та цікавою літературою допоможе вам збагатитись знаннями минулих поколінь та буде корисним у Вашій роботі.