(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Фонд рідкісної і цінної літератури Центральної науково-технічної бібліотеки харчової і переробної промисловості України

Бібліотека -  це той храм, де завжди народжується  й зберігається духовність.      Пам’ятаймо, що в давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», «аптека для дущі».                                                                         В.А. Сухомлинський

Фонд рідкісної і  цінної літератури Центральної науково-технічної бібліотеки харчової і переробної промисловості України збагачує її історію та є неоціненною знахідкою, інформаційним потенціалом для відображення розвитку різних галузей харчової промисловості України. За хронологічними межами до  фонду входять  видання другої половини ХІХ – першої половини ХХ століть. Це різні види літератури:  словники, наукова, навчальна література, періодичні видання. Безперечну цінність мають галузеві видання  «Крахмальное,  декстринное и паточное производство» 1897 року, «Записки Киевского отделения Центрального русского  технического общества по свеклосахарной  промышленности» 1902 року видання, «Рафінадне виробництво в майбутньому» Любченка Ю. 1922 року, «Дослідження молока й молочних продуктів» Масленікова М. і Солнцева А. 1932 року видання. Цікавими для спеціалістів будуть такі раритетні  видання  як «Переховування молока та догляд його по молочарських радгоспах і колгоспах» видання 1931 року, «Суррогаты общеупотребляемых масел»  1922 року видання, «Русское виноградное вино и херес» М. Блаумберга 1894 року видання та  інші.

Представлені у фонді українськими видавництвами різні галузі харчової промисловості такими виданнями: Сіценський В.В. «Як виробляти вино з овочів й ягід» 1927 року видання у серії Бібліотечка «Селянської правди», переклад з німецького видання Гріммера В. «Хемія і фізіологія молока» 1932 року, Збірник інструктивних матеріалів з харчової санітарії, виданий у 1938 році Київською обласною санітарно-харчовою станцією, брошура «Нові види сировини кондитерської промисловості: чуфа, арахіс, суничний помідор» 1936 року, підготовлена науково-дослідним інститутом харчової промисловості  та інші.

Безумовний інтерес викликає значний масив періодичних видань з різних харчових виробництв: «Пищевая промышленность,  «Консервная промышленность», «Маслобойно – жировая промышленность», «Мясная индустрия СССР», «Харчова промисловість» та багато інших.

Література презентується на книжкових виставках та на сайті ЦНТБ в рубриках «Репрезентація фонду», «Віртуальні виставки», «Ретрополичка», «Рідкісні книги». Кожного року відбираються для презентації на сайті ювілейні видання. «Фальсификация важнейших пищевых продуктов» 1918 року видання, «Анализы сахаристых веществ» Тихомирова Н.И., виданої у 1893 році,  «Естественные органические красящие вещества» И.А. Добрынина 1929 року видання,  «Примерные расчеты продуктов спиртового и пивоваренного производств»  Сафриса  И.Л. 1939 року видання -  наші ювіляри останніх двох років.

Шановні колеги! Сподіваємося, що ознайомлення з цінною та цікавою літературою допоможе вам збагатитись знаннями минулих поколінь та буде корисним у Вашій роботі.                                                                                

 

Добавил: CNTB, 17.12.2019, в категорию Тематичні виставки
Просмотров: 585 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0