(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Методи аналізу обробки і контролю харчової сировини і продукції

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

663

Ф50

            Фізико-хімічні методи обробки сировини та продуктів харчування/ А.І. Соколенко, В.Б. Костін, К.В. Васильківський  и др. - К.: АртЕк, 2000. - 303 с.. - Бібліогр.: с. 298-299.

 

665

А86

Арутюнян, Н.С.       Рафинация масел и жиров: Теоретические основы, практика, технология, оборудование/ Н.С. Арутюнян, Е.П. Корнена, Е.А. Нестерова. - СПб.: ГИОРД, 2004. - 288 с.: ил. - Библиогр.: с.276-277.

В книге изложены теория, практика, технология, описана работа оборудования, приведены научные и практические основы промышленных процессов рафинации масла и жиров. Приведены сведения о составе и свойствах масел и жиров, расходных материалах и новом технологическом оборудовании.

 

663

Р60

Родина, Т.Г. Сенсорный анализ продовольственных товаров: Учеб. для студентов вузов/ Т.Г. Родина. - М.: ACADEMIA, 2004. - 206 с.: ил. - (Высшее профессиональное образование). - Библиогр.: с. 202-204 .

Приведены определение науки органолептики, ее цели и задачи. Рассматривается роль сенсорного анализа в товарной экспертизе качества продовольственных товаров, излагаются основные условия, необходимые для обеспечения объективных и воспроизводимых результатов в дегустационном анализе.

 

663.2

М22

Мамай, О.І. Хімічний і технологічний контроль виноробства/ О.І. Мамай, Г.Ф. Сльозко, О.В. Стоянова. - К.: Фірма "Інкос", 2004. - Библиогр.: с. 218-219

В навчальному посібнику приведені методи аналізу, якими необхідно користуватися при хімічному і технологічному контролі на окремих етапах технологічного процесу виноробства. Посібник складається з п'яти розділів: хімічний контроль, контроль технологічних процесів, контроль якості продуктів виноробства, контроль технологічних і допоміжних матеріалів, розрахунки складу матеріалів при технологічних операціях.

 

664.8

В31

Вербій, В.П. Сучасні методи обробки харчових продуктів: навч. посіб./ В.П. Вербій. - К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2004. - 134 с.: рис. - Бібліогр.: с. 132-134.

У навчальному посібнику розглянуто сучасні методи обробки харчових продуктів, які формують, покращують чи допомагають зберегти їх споживні властивості. Описано технологію та режими зберігання харчових продуктів методами холодильної обробки, зневоднення, коптіння, ферментування, а також електрофізичними та радіаційними методами.

 

664.1

С46

Скуратовская, О.Д. Контроль качества продукции физико-химическими методами.: 3. Сахар и сахарные кондитерские изделия/ О.Д. Скуратовская. - М.: ДеЛи принт, 2005. - 123 с.: рис.. - Библиогр.: с.118-120

В практическом руководстве приводятся общие сведения о технологии производства сахара и сахарных кондитерских изделий, основные физико-химические показатели безопасности, пищевой и энергетической ценности этих видов пищевой продукции.

 

664.6

М54

            Методы биологического контроля готовых изделий с кремом: Методические указания МУК 4.2.762 - 99. - Офиц. изд.. - М.: Минздрав России, 1999. - 39 с.

 

663

К57

            Кодекс Алиментариус. Методы анализа и отбора проб: пер. с англ./ Совместная программа ФАО/ВОЗ по стандартам на пищевые продукты; Всемирная организация здравоохранения. Продовольственная и сельскохозяйственная организация ООН. - М.: Издательство "Весь Мир", 2007. - 104 с

Codex Alimentarius (лат. "Продовольственный кодекс") - свод принятых международным сообществом стандартов на пищевые продукты. Данное издание содержит ряд документов, освещающих методы анализа и отбора проб пищевых продуктов. Издание адресовано широкому кругу специалистов, а также всем заинтересованным лицам.

 

664.6

М54

            Методы микробиологического контроля готовых изделий с кремом: методические указания МУК 4.2.762-99 / Федеральный центр госсанэпиднадзора Минздрава России. - Изд. офиц. - М.: Минздрав России, 1999. - 39 с: табл.. - (4.2 Методы контроля. Биологические и микробиологические факторы )

Методические указания устанавливают методы лабораторных исследований (испытаний) качества готовых изделий с кремом по микробиологическим показателям безопасности для здоровья человека, проводимых в порядке производственного контроля, государственного санитарно-эпидемиологического надзора, а также при испытании указанной продукции в целях сертификации соответствия.

 

663

Ф50

            Фізико-хімічні методи обробки сировини та продуктів харчування: наук. вид./ А.І. Соколенко, В.Б. Костін, К.В. Васильківський и др; за ред. А.І. Соколенка. - К.: АртЕк, 2000. - 306 с: рис. - Бібліогр.: с.298-299.

                                 Викладено поняття про енергетичні поля впливу, обробку харчових продуктів опромінюванням, змінним електричним струмом, магнітними полями, а також засоби стерилізації, консервування, хімічної обробки продукції.

 

663

П 19

Пасальський, Б.К. Хімія та методи дослідження сировини та матеріалів: навч. посіб./ Б.К. Пасальський; КНТЕУ.- К.: КНТЕУ, 2005. - 236 с. - Бібліогр.: с.231 .

 

663.1

О-39

Огурцов, А.Н.          Физико-химические основы биотехнологии. Практикум: учеб. пособие/ А.Н. Огурцов, О.Н. Близнюк, Л.А. Антропова. - Харьков: НТУ "ХПИ", 2015. - 288 с.: рис., табл. - Библиогр.: с.282-285 .

Пособие подготовлено с целью помочь студентам в закреплении умений и навыков практического использования теоретического материала курсов биофизики, биофизической химии и биоколлоидной химии в экспериментальных лабораторных исследованиях.

 

Державні стандарти

 

ДСТУ ISO3594-2001.

            Жир молочний: Виявляння рослинного жиру методом газорідинної хроматографії стеаринів (контрольний метод) (ISO 3594:1976, IDT). Вид. офіц. - Введ. вперше; Чинний з 01.01.2003. - К.: Держспоживстандарт України, 2002. - 7 с. - (Національний стандарт України).

 

ДСТУ 4560:2006

            Майонези. Правила приймання та методи випробування. - Вид. офіц. - Уведено вперше (зі скасуванням в Україні чинності ГОСТ 30004.2-93); чинний від 2008-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2008. - 16 с. - (Національний стандарт України).

 

ДСТУ-Н РМГ  64:2006

            Метрологія. Забезпечення ефективності вимірювань під час керування технологічними процесами. Методи та способи підвищення точності вимірювань (РМГ 64-2003, IDT): настанова. - Вид. офіц. - Уведено вперше; чинний від 2007-07-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2007. - 18 с. - Текст рос. мовою. - Бібліогр.: с.17.

                                

ДСТУ 4646:2006

            Спирт етиловий, горілки, напої лікеро-горілчані, газохроматографічний метод визначання справжності. - Вид. офіц. - Уведено вперше; чинний від 2007-07-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2007. - 14 с.: рис., табл. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с.14.

                                 ДСТУ 4117:2007

            Зерно та продукти його переробки. Визначення показників якості методом інфрачервоної спектроскопії. - Вид. офіц. - Уведено вперше; чинний від 2007-08-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2007. - 3 с. - (Національний стандарт України).

           

ДСТУ 4911:2008

            Продукти перероблення фруктів і овочів. Методи контролювання кольору томатопродуктів. - Вид. офіц. - Уведено вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 8756.8-85);  чинний від 2009-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2009. - 9 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 9.

           

ДСТУ 4801:2007

            Горілки та горілки особливі. Визначення масової концентрації амонію, калію, натрію, магнію, кальцію методом капілярного електрофорезу. - Вид. офіц. -  Уведено вперше; чинний від 2009-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2008. - 10 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 10.

           

ДСТУ 4870:2007

            Метрологія. Борошно. Визначення білості фотометричним методом. - Вид.офіц. -  Уведено вперше; чинний від 2009-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2009. - 5 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 4.

                                

ДСТУ 5050:2008

            Продукти харчові. Визначання підсолоджувачів, консервантів та кофеїну методом високоефективної рідинної хроматографії. - Вид. офіц. -  Уведено вперше; чинний від 2010-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2010. - 21 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 20.

           

ДСТУ 4871:2007

            Метрологія. Аналізатори інфрачервоні для визначення вмісту речовини у зерні та продуктах його перероблення. Методика повірки (калібрування). - Вид. офіц. - Уведено вперше; чинний від 2009-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2009. - 6 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с.5.

           

ДСТУ 4988:2008

            Зерно, зернобобові та продукти їх перероблення. Визначення вмісту зеараленону методом рідинної хроматомас-спектрометрії. - Вид.офіц. -  Уведено вперше; чинний від 2009-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2009. - 17 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 16.

 

ДСТУ  4987:2008

            Зерно, зернобобові та продукти їх перероблення. Визначення вмісту Т-2 токсину методом рідинної хроматомас-спектрометрії. - Вид.офіц. - Уведен вперше; чинний від 2009-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2009. - 17 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 16.

           

ДСТУ 4886.1:2007 - ДСТУ4886.24:2007

            Сіль кухонна. Методи випробовування. - Вид. офіц. - Уведено вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 13685-84 в частині розділу 1); чинний від 2009-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2009. - 172 с. - (Національний стандарт України)

                                

            ДСТУ ISO 605:2007

 Бобові. Визначення домішок, сторонніх запахів, шкідників, розміру, біологічного виду та сортової належності. Контрольні методи   (ISO  605:1991, IDT). - Вид. офіц. - Уведено вперше; чинний від 2009-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2009. - 6 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с 6.

 

ДСТУ 7096:2009

            Насіння олійне. Визначання вмісту олії методом прискореного екстрагування розчинниками. - Вид. офіц. - Уведено вперше; чинний від 2010-04-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2010. - 7 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 7.

 

ДСТУ 6071:2009

            Продукція маргаринова низькокалорійна. Метод вилучення жирової фракції для визначення фізико-хімічних показників. - Вид. офіц. - Уведено вперше; чинний від 2009-07-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2010. - 5 с. - (Національний стандарт України).

ДСТУ 7045:2009

            Вироби хлібобулочні. Методи визначання фізико-хімічних показників. - Вид. офіц. - Уведено вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 5668-68, ГОСТ 5669-96, ГОСТ 5670-96, ГОСТ 5672-68, ГОСТ 5698-51 та ГОСТ 21094-75); чинний від 2010-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2009. - 33 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с.33.

 

ДСТУ 7063:2009

            Напівфабрикати м'ясні та м'ясо-рослинні січені. Визначання складників мікроструктурним методом. - Вид. офіц. - Введено вперше (зі скасуванням реєстрації СОУ 15-13-37-393:2006);  чинний від 2010-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2009. - 10 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с.10.

 

            ДСТУ 5023:2008 Вироби кондитерські борошняні. Метод визначання здатності до намокання. - Вид. офіц. - Введено вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 10114-80); чинний від 2010-01-01. - К.: Держспоживстандарт України, 2010. - 4 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с.3.

           

ДСТУ 7408:2013

            Сировина цукровмісна для спиртового виробництва. Метод підраховування загальної мікробної забрудненості/ С. Олійнічук, Н. Процан, Л. Ткаченко; Технічний комітет стандартизації "Спиртогорілчані вироби, дріжджі" (ТК 64), УкрНДІспиртбіопрод. - Вид.  офіц.- Уведено вперше; чинний від 2014-07-01. - К.: Мінекономрозвитку України, 2014. - 17 с.- (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с.17.

 

АВТОРЕФЕРАТИ

 

664.8

Н37

Нгуєн В'єт Зунг Розробка процесів холодильної технології плодів манго методами теплофізичного моделювання: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.13/ Нгуєн В'єт Зунг; ОДАХ. - Одеса, 2008. - 20 с. - Бібліогр.: с. 17.

 

664.8

Д79

Дубова, Г.Є.             Розробка технології сливового та чорносмородинового соків з використанням методу центрифугування: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.13/ Г.Є. Дубова; ОДАХТ. - Одеса, 2000. - 18 с. - Бібліогр.: с. 15

 

664.1

Г53

Глєбов, А.Б.             Розроблення методів контролю бурякоцукрового виробництва за вмістом токсичних елементів в сировині, напівпродуктах та продукції: Автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.05/ А.Б. Глєбов; НУХТ. - К., 2006. - 20 с. - Бібліогр.: с. 20.

 

664.6

З-38

Захаренко , В.О. Удосконалення методології експертизи пористих харчових продуктів: автореф. дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.15/ В.О. Захаренко ; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2010. - 34 с. - Бібліогр.: с. 25-30.

            Дисертація присвячена розробці методології, теоретичного обгрунтування і фізичних методів контролю споживних властивостей пористих харчових продуктів. Запропоновано теорію втрат вологи під час зберігання курячих яєць, яка дозволяє прогнозувати за коефіцієнтом проникності шкарлупи термін зберігання яєць. Запропоновано метод визначення теплоти сорбції за однією (опорною) ізотермою сорбції в пористих харчових продуктах.

 

664.8

М79

Мординський, В.П. Удосконалення обладнання для концентрування рідких харчових продуктів методом блочного виморожування: автореф. дис...канд.техн.наук: 05.18.12/ В.П. Мординський; Одеська нац. академія харч. технологій. - Одеса, 2011. - 19 с: рис. - Бібліогр.: с.13-15

В роботі проводиться порівняльний розрахунок економічної ефективності випаровування і низькотемпературного концентрування рідких харчових продуктів методом блочного виморожування.

663

П32

Пивоваров, Є.П. Наукове обгрунтування технології структурованої харчової продукції методом іонотропного гелеутворення: автореф. дис. ... д-ра техн. наук: 05.18.16/ Є.П. Пивоваров; М-во освіти і науки України, Харківський держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків, 2014. - 43 с.: іл. - Бібліогр.: с.30-40.

Дисертацію присвячено теоретичному та експериментальному обгрунтуванню наукових принципів іонотропного гелеутворення в харчових системах, створенню та промисловому впровадженню нового науково-практичного напряму - технології харчової продукції з гелеподібною структурою, в тому числі екструзійно сформованою у формі капсул або гранул, структурованої харчової продукції масового споживання та лікувально-профілактичного призначення, розробці наукових та практичних рекомендацій для конструювання екструзійного обладнання для структурованої з кулеподібною формою в безперервному технологічному процесі..

 

637.5

Г 22

Гасай, Є.Л. Розроблення фізичних методик для товарознавчої оцінки продовольчої сировини тваринного походження: автореф. дис. ... канд. техн. наук:05.18.15/ Є.Л. Гасай; М-во освіти і науки України, ХДУХТ. - Х., 2014. - 21 с.: іл. - Бібліогр.: с.16-18

В роботі науково обгрунтовано отримання проб із продовольчої сировини тваринного походження, який передбачає вилучення з подрібненого м'яса рідкої фази шляхом циклічного заморожування – розморожування - центрифугування. Розроблено фізичні методики товарознавчої оцінки продуктів риболовства та птахівництва для запровадження на м'ясопереробних підприємствах.

 

663.5

К 67

Корнієнко, Л.В. Дослідження мембранних методів переробки післяспиртової зернової барди: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.12/ Л.В. Корнієнко; М-во освіти і науки України, НУХТ. - К., 2015. - 22 с. - Бібліогр.: с. 16-20

В роботі визначені раціональні режими процесів мембранної дистиляції, ультрафільтрації та зворотного осмосу при розділенні фугату післяспиртової зернової барди. Розроблено математичну модель процесу ультрафільтрації фугату післяспиртової зернової барди та запропоновано алгоритм розрахунку концентрацій розчинів на виході з кожного модуля ультрафільтраційної установки.

 

664.8

О-40

Одарченко, Д.М. Розвиток методології та методів оцінки якості та автентичності сировини в технологіях заморожених напівфабрикатів та харчових продуктів: автореф. дис. ... д-ра техн. наук: 05.18.13/ Д.М. Одарченко; М-во освіти і науки України, Одеська нац. академія харч. технологій. - Одеса, 2015. - 38 с.: рис., табл.. - Бібліогр.: с. 26-34

                                 В роботі виявлено, що заморожені оборотні напівфабрикати, які мають виражений технологічний ефект (яскраво виражені смако-ароматичні, колірні характеристики, структуроутворення) можна отримати циклічним заморожуванням-центрифугуванням сировини тваринного або рослинного походження та використовувати для виробництва заморожених напівфабрикатів та харчових продуктів. Подальшого розвитку набули теоретичні та практичні знання про зміни електрофізичних, оптичних, кріоскопічних та термодинамічних властивостей в м'ясі, рибі, овочах, ягодах та грибах.

 

663

Ш 97

Шутюк, В.В. Науково-методологічні засади ресурсозбережних енерготехнологічних комплексів сушіння харчових продуктів: автореф. дис. ... д-ра техн. наук: 05.18.12/ В.В. Шутюк; М-во освіти і науки України, НУХТ. - К., 2016. - 41 с.: рис., табл. - Бібліогр.: с.32-38

Розроблено науково-методологічні засади моделювання процесів тепловологоперенесення під час сушіння харчової сировини та продуктів конвективним і комбінованим з мікрохвильовим способами. Виконано комплексне експериментальне дослідження кінетики сушіння харчової сировини та продуктів повітрям, перегрітою парою та комбінованим способом, теплообміну під час сушіння бурякового жому перегрітою парою, а також процесу регідратації зневоднених продуктів. Досліджено вміст важких металів у томат-продуктах вітчизняного виробництва.

 

 

 

 

 

 

 

Добавил: CNTB, 04.09.2017, в категорию Тематичні виставки
Просмотров: 763 | Загрузок нет | Рейтинг: 1.0