Хлопин Г. В. Методы исследования пищевых продуктов и напитков.
Хлопин Г. В. Методы исследования пищевых продуктов и напитков. Вып. 1. Молоко. Кумыс, Кефир. Сыры. Масло: Практическое руководство для врачей, слушательниц медицинских курсов и студентов.
С.-Петербург: Издание К.Л. Риккера, 1913. – 163 с., рис.
В книзі подаються методи експертизи продуктів, загальні вказівки до санітарного нагляду за якістю продуктів, способи боротьби з фальсифікаціями. Подається 37 малюнків приладів санітарної експертизи молочних продуктів.
Зміст:
Вступ
Молоко (склад коров’ячого молока, взяття проб для дослідження, визначення жиру, визначення питомої ваги, дослідження молока в лабораторії, фальсифікація молока та способи їх визначення)
Вершки
Сметана
Кумис, штучний кумис, кефір
Сир
Масло (проби для дослідження та схема звичайного аналізу масла, визначення прогірклості, домішки до масла: маргарин, кокосовий жир; кунжутна, арахісова олії та ін. домішки, техніка проб на холестерин та фітостерин)
Додатки (подаються таблиці для визначення питомої ваги молока, молочного цукру, константи найважливіших жирів).
В додатках також подаються санітарні розпорядження відносно молочних продуктів та їх сурогатів.