(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

«Київський торт» - візитна картка столиці України

Київський торт – солодка візитка столиці України зявився в1956 році. Є версія, що за створення торту можна подякувати помилці кондитерів Київської кондитерської фабрики ім. К.Маркса, які забули своєчасно поставити до холодильника підготовлену для бісквіту партію яєчного білку. Щоб сховати помилку своїх колег, наступна зміна вирішила зробити торт з того, що було – коржі з хрусткої затверділої яєчної маси змастили кремом і прикрасили орнаментом. 

Так випадково був одержаний кондитерський шедевр, який став найкращим сувеніром із Києва. За іншою версією - кондитери фабрики цілеспрямовано працювали над винаходом надзвичайного рецепту і в 1956 р. його вдалось знайти. Але, як би там не було, «Київський торт» вже 60 років – головна кондитерська гордість Києва. В 1973 р. винахід був запатентований.За роки виробництва торта його рецептура не змінювалась, а в технології відбулись зміни, які мали позитивний вплив на якість продукту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В торті зявились горіхи, спочатку фундук, потім горіхи кєшью, потім арахіс, а потім повернулись до класичної рецептури – з фундуком (лісним горіхом). Саме фундук – «хрусткий інгредієнт» фірмового «Київського торту» і входить до складу повітряно-горіхових коржів, які можливо виготовляти тільки в печах певного типу. Взагалі, точна рецептура торту є таємницею. В архіві зберігся і є найстарішим документом про торт, документ про нагороду в 1959 р. Київської кондитерської фабрики ім. К.Маркса за створення оригінального виробу «Київський торт». Це – нагородження від Виставки досягнень народного господарства.

Перший довідник, в якому була вміщена рецептура торту «Київський» був затверджений Управлінням кондитерської і крохмале-патокової промисловості Міністерства харчової промисловості СРСР в грудні 1975 р., а виданий в 1977 році в 3-х частинах під назвою «Рецептуры на торты, пирожные, кексы и рулеты». Дотримання цих рецептур було обов”язковим для всіх підприємств країни, які виробляли торти і тістечка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пізніше в багатьох містах колишнього Радянського Союзу місцеві кондитери виробляють свої версії торту «Київський». Наприклад, торт «Київський» з”являється в збірнику рецептур на борошняні кондитерські вироби на підприємствах громадського харчування Латспоживспілки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Україні перша заявка на реєстрацію визначення «Київський торт» була представлена в 1994 році.

 

В 1999 році Київська кондитерська фабрика ім. К.Маркса увійшла до корпорації  «Roshen», яка сьогодні володіє рецептурою і технологією «Київського торту» і правом на упаковку, на якій зображено зелене листя каштану і напис оригінальним шрифтом «Київський торт».

І хоча Кондитерська фабрика «Roshen» - не єдине київське підприємство, що виробляє торт, який має назву «Київський», але найулюбленіший, найсмачніший, справжній «Київський торт» виробляється саме тут. Саме «Київський торт» марки «Roshen» найкращий подарунок, який привозять з нашого міста і взагалі чудова прикраса будь-якого столу, в т.ч. і новорічного.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ми бажаємо всім нашим користувачам веселих свят, добробуту в кожній оселі, миру в нашій країні.

З Новим Роком!

Добавил: CNTB, 26.12.2017, в категорию Віртуальні виставки
| Теги: Київський торт
Просмотров: 834 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0