(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Цікаве про бібліотеки України

Бібліотеки існують з давніх давен. Вони – сховище рукописних і друкованих скарбів. Спочатку книги розміщували в скрипторії, в окремому приміщенні, з метою нагромадження чи переписування  значної кількості книжок для заснування бібліотеки. За влучним  виразом німецького філософа Г.Лейбніця «Бібліотеки – це скарбниці всіх багатств людського духу»Александрійська  бібліотека, найбільша і найвідоміша бібліотека, була заснована та діяла при Александрійському музеї  (Єгипет). Заснована Птоломеєм ІІ на початку ІІІ століття до н. е. В стародавній Греції перша публічна бібліотека була заснована в ІV столітті до н. е.                                

Бібліотеки, як правило, розміщували при палацах, монастирях. Першу бібліотеку у Київській державі  заснував князь  Ярослав Мудрий у 1037 році у Софійському соборі у Києві. У ХІ столітті засновано бібліотеку Києво – Печерської лаври.

Чимало бібліотек було започатковано  у наступних століттях, серед них  і великі університетські бібліотеки. Так, Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка була заснована в 1608 році, як бібліотека львівського Єзуїтського колегіуму. Нині фонд налічує більше 3 млн. томів, який  складається з стародруків, рукописів кардинала Мазаріні, гетьмана Івана Мазепи, французького короля Людовика ХV.

Національна Бібліотека України імені Ярослава Мудрого (раніше – Національна Парламентська Бібліотека) - одна з найбільших  і найстаріших бібліотек України, провідний державний, культурний, освітній і науково–інформаційний заклад, який розробляє та реалізує державну політику в галузі бібліотечної справи. Є центром з питань бібліотекознавства, бібліографознавства,документознавства. Інформаційний і науково – методичний центр мережі публічних бібліотек України. Бібліотека заснована у 1866 році, як Київська міська  бібліотека. Спочатку була розташована в приміщеннях Київського дворянського зібрання. У 1911 році  на кошти, зібрані мешканцями міста, було побудовано спеціальне приміщення у стилі італійського ренесансу, яке стало прикрасою центральної частини міста. Книгозбірня – пам’ ятка архітектури національного значення України.

 Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського у Києві – головна бібліотека загальнодержавного значення. Заснована у 1918 році. Підпорядкована Національній академії наук України, входить до її Відділення історії, філософії й права. Бібліотека розмістилася у 27 поверховій будівлі з фондом 15,8 млн. одиниць зберігання, які є універсальними як за змістом, так і за видами документів. У книгозбірні є унікальна колекція рідкісних та цінних видань. Вона входить у десятку найбільших  бібліотек світу.

Зразком бібліотечної архітектури в Україні в стилі неокласицизму вважають будівлю   Одеської національної наукової  бібліотеки. Це перша публічна  бібліотека в Україні. Створена вона у 1829 році за наказом царя Миколи І. Нині фонд складає 5,4 млн. документів з різних галузей знань. У фонді бібліотеки є колекції мініатюр (понад 1,5 тис.), краєзнавчі матеріали з історії  Півдня України.  У книгозбірні  часто проводяться різні художні виставки, семінари, лекції та інше.                                                                               

Стильним дизайном виділяється сучасна бібліотека – Центр Митрополита Андрія Шептицького. Його відкрили у 2017 році. Це перша за часи незалежності України будівля, збудована спеціально для бібліотеки. Фонд бібліотеки налічує майже 160 тисяч книг.  Тут створені всі умови і для роботи, і для відпочинку. В ньому знаходяться навчальні аудиторії, конференц – зали, а також кафе та крамниці.  

Національна бібліотека України для дітей – головна  книгозбірня дитячої літератури. Заснована вона у 1967 році. Будівля бібліотеки оздоблена керамічними панно і композиціями. Фонд налічує 500 тисяч примірників літератури. Це книги, журнали, грамзаписи, компакт - диски, кінофільми. Є колекція рідкісних і цінних видань. Бібліотека є центром організації дозвілля дітей м. Києва. В ній працюють різні гуртки, читацькі об’єднання та клуби за інтересами, театр – студія тощо. Бібліотека обслуговує і дітей, і дорослих. 

Державна науково–технічна бібліотека України (ДНТБ України) – всеукраїнська бібліотека загальнодержавного значення, входить до мережі науково–технічних  бібліотек України  та системи науково – технічної  інформації Міністерства освіти і науки України. Бібліотечний фонд нараховує майже 21 мільйон примірників  літератури. Бібліотека заснована у березні 1935 року. Книгозбірня постійно бере участь у міжнародних, національних та спеціалізованих виставках, плідно працює з різними установами, проводить презентації.       

В Україні майже 40 тисяч бібліотек, з різним наповненням фондів, з різними категоріями читачів, але всі вони  - є інформаційними центрами, місцем самореалізації, де всі охочі можуть читати,  навчатися, відпочивати, спілкуватися.  

Більше цікавих та корисних матералів для працівників бібліотек у рубриці "На допомогу бібліотекарю" за посиланням

http://cntb.com.ua/index/na_dopomogu_bibliotekarjam/0-48

Добавил: CNTB, 27.12.2020