Професія - кондитер. До Дня кондитера - 3 травня.
Італійське дієслово - “кандієрє” означає “варити в цукрі”, це слово співпадає з латинським дієсловом “кондітор” - кухар, майстер, що готує на професійному рівні.
До XV ст. основні солодощі купувались на Сході, у арабів. Мистецтво виготовляти солодощі виникло в Італії наприкінці XV - початку XVI ст. В Європі віртуозів, що виробляли солодкі страви почали називати кондиторами, а пізніше - кондитерами. Важко уявити собі будь-яке свято без солодощів, без випічки. З давніх давен кожний правитель намагався залучити до свого двору найвідоміших кондитерів свого часу. Звичай вживати після основних страв солодощі розповсюдився в Європі тільки у ХІХ ст., коли зросло виробництво цукру.
В ХХІ ст. кондитери навчились перетворювати свої вироби в справжні витвори мистецтва. Сьогодні кондитер - це професійний повар, майстерність якого присвячена створенню десертів та інших кондитерських виробів. Він зобов’язаний розбиратися не тільки в продуктах, але й в їх складі, поєднанні, термінах і умовах зберігання. Він повинен мати творче уявлення, а також знання в галузі архітектури, скульптури, художнього мистецтва.
В Україні професія кондитера дуже популярна, а кондитерська промисловість - одна з найбільш розвинутих галузей харчової промисловості. Ринок кондитерських виробів умовно поділяється на три сегменти: цукристі, борошняні і шоколадні вироби. Практично всі товарні групи розвиваються завдяки освоєнню виробниками нових рецептур і поліпшенню технологічного обладнання. Зараз на українському кондитерському ринку працюють 750 виробників. Конкуренція на внутрішньому ринку солодощів залишається високою. За увагу споживачів змагаються 4 найбільші та найавторитетніші компанії - це “АВК”, “Конті”, “Roshen” та “Millenium”.
День кондитера щорічно відзначають в багатьох країнах. В цей день і напередодні проводяться виставки, дегустації, майстер класи, змагання майстрів. І українські майстри - кондитери “не пасуть задніх”. На сайті організаторів змагання, яке провела британська компанія Cake International 2021 повідомляється, що Лілія Титоренко з України отримала нагороду за 3-е місце в міжнародному конкурсі кондитерів в категорії “Кольоровий весільний торт”.
ЦНТБ вітає майстрів кондитерської справи з професійним святом. Бажаємо вам здоров’я і дякуємо за солодкий світ смаколиків і краси!
До свята бібліотека пропонує користувачам ознайомитись із тематичною виставкою, списком видань за темою, цікавими фактами, корисною інформацією в різних рубріках сайту.
Тематичні виставки
http://cntb.at.ua/load/starodruki/smachna_promislovist_do_dnja_konditera/5-1-0-1362
http://cntb.at.ua/load/starodruki/kijivskij_tort_vizitna_kartka_stolici_ukrajini/5-1-0-342
http://cntb.at.ua/load/starodruki/svjato_shokoladu/5-1-0-238
http://cntb.com.ua/publ/konditerska_promislovist_tematichni_spiski/khalva/40-1-0-931
Віртуальні виставки
Харчовикам
http://cntb.com.ua/publ/konditerska_promislovist/7
http://cntb.com.ua/publ/konditerska_promislovist_ozhs/24
http://cntb.com.ua/publ/konditerska_promislovist_tematichni_spiski/40
Цікаві факти
http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/do_dnja_konditera/6-1-0-1359
http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/v_indiji_prodajutsja_najdorozhchi_cukerki_u_sviti/6-1-0-1346
http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/chas_gotuvati_balabushki/6-1-0-920
http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/shokoladnij_semadeni/6-1-0-1156
Дайджест
Харчові родзинки
http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/svjato_lasuniv_tort_napoleon/7-1-0-902
http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/japonski_solodoshhi/7-1-0-123
Тема їжі в мистецтві
З планом заходів бібліотеки можна ознайомитись у рубриці "На допомогу бібліотекарю" за посиланням
http://cntb.com.ua/index/na_dopomogu_bibliotekarjam/0-48