(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Галузь утрачених можливостей

В Україні почали збирати та переробляти цукрові буряки. Вродили вони добре. Цьому посприяли рясні дощі та сучасні технології вирощування цієї культури, успішно опановані аграріями. Вже в липні стало зрозуміло, що темпи росту цукристих значно випереджають торішні.

У СЕРПНІ, перед початком копання, маса кореня в середньому становила 440 г (минулого сезону — 398 г), маса гички — 313 г (303 г). Дещо густішими є посіви — 101 тис. рослин на га. Науковці прогнозують, що середня врожайність цукристих становитиме 45 тонн із гектара, а валовий збір — близько 13 млн тонн, торік відповідні показники — 39 т та 9,5 млн тонн. Враховуючи те, що цукристість коренів становить 16,2 відсотка, а площа плантацій збільшилася на 23,2 відсотка — до 292,4 тис. га, обсяги виробництва солодкої продукції можуть сягнути близько 2 млн тонн. Додавши до них 300 тисяч тонн торішніх залишків, вийде, що ми за внутрішньої споживчої потреби 1,7 млн тонн будемо забезпечені цукром під саму зав’язку, ще й зможемо поділитися з іншими країнами.Торік ця цифра злякала б цукровиків, бо означала б черговий обвал цін на продукцію та неминучі збитки, однак нині вони дивляться на неї з оптимізмом. Річ у тому, що суттєво поліпшилася кон’юнктура світового цукрового ринку. Відомий лондонський торговельний дім Czarnikow прогнозує дефіцит цукру в світі у сезоні-2016/2017 обсягом 9,8 млн тонн, тоді як торік він дорівнював 12,5 млн тонн. Аналітики Czarnikow вважають, що сукупний дефіцит за два сезони практично повністю «обнулить» усі запаси цукру, накопичені за попередні чотири профіцитні роки. З цієї причини очікується зростання цін на цю продукцію на міжнародних ринках найближчими місяцями. Загалом же світове виробництво цукру збільшиться на 5 млн тонн до 177,8 млн тонн.

                      www.silskivisti.kiev.ua/

Добавил: CNTB, 17.10.2016, в категорию Дайджест