(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Цукор: солодший, але все ще гіркий

Українська цукрова промисловість, схоже, виходить із піке. Минулий рік був найгірший за всю історію її розвитку. Тоді цукровими буряками засіяли лише 239 тис. га. Нинішнього року солодкі корені зайняли площу 284 тис. га, що на 23% більше, ніж торік. Але їхня маса викликала запитання.  На початку вересня 2016 р. середня врожайність цукрових буряків в Україні не дотягнула до бажаної позначки — 500 центнерів з га (коливалася в межах 450 ц/га), хоча аграрії Вінницької та Полтавської областей домоглися, відповідно, 485 і 510 ц/га. Зазначимо, що торік середньоукраїнська врожайність буряків на цей період була ще нижчою — 416 ц/га. За даними Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор", у сезоні 2016 р. працюватимуть 44 цукрозаводи, тоді як торік буряк переробляли лише 36. І зварили вони дуже мало цукру — 1,43 млн тонн. Крім того, в Україну було імпортовано, в основному з Нідерландів і Бразилії, 47 тис. тонн. А ще — збереглася дещиця запасів білого цукру з минулих років. Отож дефіциту солодкого продукту в державі не виникло. Вал виробництва цукру з нового врожаю очікується на рівні 1,8 млн тонн. А з урахуванням перехідних залишків — 213 тис. тонн, — його загальний баланс перевищить 2 млн тонн. Внутрішнє ж споживання цукру в Україні, на що розрахована квота "А", визначене в обсязі 1,67 млн тонн. Для внутрішнього ринку такі обсяги — явно завеликі. Тож до кінця 2016 р. цукрові компанії мають можливість експортувати до 250 тис. тонн цукру , здебільшого в Азербайджан, Грузію, Ізраїль, а також у Казахстан, Киргизстан... Адже білий цукор з України став експортоспроможним і привабливим на міжнародних ринках. Судіть самі: буряковий цукор (500 дол./тонна) майже зрівнявся в ціні з тростинним (440 дол./тонна плюс витрати на рафінування). 

                             www.dt.ua/

Добавил: CNTB, 17.10.2016, в категорию Дайджест