(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Фонди і каталоги бібліотеки                                                      

                                                                                            

В бібліотеці нараховується понад 400 тис. примірників науково-технічної літератури і документації.

Бібліотечний фонд включає книги, періодичні видання, спеціальні види літератури (описи винаходів до патентів, стандарти, промислові каталоги), неопубліковані документи.

У фонді зберігаються цінні старовинні книги, праці видатних діячів харчової промисловості,  видання з технології та обладнання харчових виробництв, різноманітні рецептури.

Зокрема, «Химическая часть товароведения. Исследования съестных припасов и напитков» А.Н.Ходнева 1859 року видання; «Записки Киевского отделения Императорского русского технического общества по сахарной промышленности» - 1902 року; «Русское виноградное вино и херес» М. Блаумберга – 1899 року; «Сельскохозяйственные промыслы. Производство: уксусное, свеклосахарное, крахмальное, крахмальной камеди, крахмального сахара, крахмальной патоки, сыра и масла» Отто – 1870 року та інші.

Бібліографічною рідкістю є також журнали з харчових виробництв видання початку 20 сторіччя. Серед них: «Харчова промисловість» (з 1932 року), «Бродильная промышленность» за 1932, 1933 роки, «Виноделие и Виноградарство» з 1943 року, «Консервная и овощесушильная промышленность» з 1957 року, «Маслобойно-жировое дело» з 1926 року, «Молочная промышленность» з 1948 року, «Мукомольное и элеваторно-складское хозяйство» з 1938 року, «Мясная индустрия» з 1932 року, «Пищевая промышленность» з 1925 року, «Спиртовая промышленность» з 1953 року та багато інших.

Бібліотека має фонд нормативно-технічних документів та описів винаходів з тематики харчових галузей.

Книги у фонді розставлено за універсальною десятковою класифікацією. Для періодичних видань використовується алфавітно-хронологічна система розстановки. Патентні документи зберігаються відповідно до Міжнародної  класифікації винаходів. Нормативні документи розставлено за номерами.

 

Каталоги

Система каталогів є своєрідним путівником по фондах бібліотеки. Кожен каталог має своє цільове призначення, що дозволяє проводити пошук необхідної інформації відповідно до запитів читачів. Бібліотечні каталоги доповнюють один одного, розкривають склад та зміст бібліотечного фонду в різних аспектах. Каталоги складаються з карток, що містять відомості про друковані матеріали, на які занесені основні дані про кожний наявний документ в бібліотеці.

До складу каталогів ЦНТБ входять:

алфавітний каталог, систематичний каталог, топографічний каталог, нумераційний каталог описів винаходів до патентів.

Афавітний каталог організований в 1957 році. Відображає весь фонд  ЦНТБ. Картки розставлені за алфавітом прізвищ авторів, колективних авторів або заголовків творів. За допомогою алфавітного каталогу можна дізнатися, чи є в бібліотеці певний документ та які твори певного автора є в її фонді. Систематичний каталог організований в 1957 році. Багатоаспектно розкриває фонд. Дає можливість встановити зміст бібліотечного фонду за галузями знань, тематику найбільш актуальних проблем харчової та переробної промисловості згідно з універсальною десятковою класифікацією (УДК) .

Топографічний каталог організований в  1957 році. Містить картки, до яких занесені дані про кожний наявний документ і розставлені у відповідності з розміщенням  літератури на полицях.

Нумераційний каталог описів винаходів до патентів служить для індивідуального обліку описів винаходів, перевірки повноти фонду і пошуку описів винаходів. Ведеться в картковій формі, розставлений в послідовності номерів авторських свідоцтв.

Про Бібліотеку

Заснована в 1944 році при Міністерстві промисловості продовольчих товарів. Фонд складає понад 400 тис. примірників книг, періодичних виданнь та інше. Запрошуємо фахівців, студентів, викладачів вузів, науковців, підприємців, сфера діяльності яких пов'язана з харчовою галуззю.

Київ, вул.Б.Грінченка, 1.

« Ми також є тут
CNTBHP@GMAIL.COM
+3 8044 279 85 78
Ми на Facebook