Органіка: скільки виробляють і чи є майбутнє в Україні
Останніми роками все частіше чутно про моду на здоровий спосіб життя – спорт, відмову від шкідливих звичок, корисну та здорову їжу. Серед цього звучать словосполучення «органічні продукти», «органічне землеробство», «органічне виробництво». Що ж таке органіка насправді, хто її виробляє в Україні, які перспективи розвитку та досягнення цього сектору АПК?
Технології інтенсивного землеробства, здобутки харчової промисловості призвели не тільки до збільшення обсягів виробництва при меншій його вартості, але й до насичення продуктового кошика неприємними складниками – залишками пестицидів, хімічних добрив, використаних на полях, гормональних препаратів та антибіотиків, які застосовують у тваринництві, синтетичними домішками, які кладуть у продукти для покращення смакових показників та терміну зберігання. На противагу продукції, яка більше нагадує суміш синтетичних речовин, виробники органіки пропонують цілком вільний від будь-яких сторонніх елементів продукт.По суті, позначка «органічний», проставлена внаслідок спеціальної сертифікації, є гарантією якості й відсутності будь-якої хімії у продукті.Варто знати, що сертифікат підтверджують кожного року. Сюди входить і забір проб із землі, на якій вирощують сировину, і кормів, якими відгодовують тварин, і навіть приміщень, де зберігають чи переробляють продукцію.За даними органів сертифікації, зараз маємо 239 операторів (виробників та переробників) органічної продукції, у тому числі 162 сільгоспвиробники й 48 виробників допоміжних речовин, які можна використовувати в органічному сільському господарстві та переробці. При цьому на ринку України близько 300 найменувань органічних продуктів, тож кошик споживача достатньо забезпечений.Щоб краще зрозуміти обсяги виробництва, можна порівняти площу сертифікованих екологічно чистих сільгоспугідь у нашій державі та інших країнах світу. Лише близько 0,7% українських родючих чорноземів обробляють за технологіями органічного землеробства. Тоді як в Австралії, наприклад, цей показник становить 25%, а в Аргентині – 15%. Тим не менше Україна посідає 22-ге місце у світі серед країн-виробників органіки за цим показником, обробляючи 410 тисяч гектарів. Чимала заслуга в розвитку органічного виробництва в Україні належить країнам Євросоюзу, які спільно з учасниками руху – урядовими та громадськими організаціями, виробниками, науковими інститутами – реалізують на наших теренах численні проекти.Один із них – українсько-швейцарський проект «Розвиток органічного ринку в Україні», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації.
agronews.ua