Українські виробники часто використовують пальмову олію, але приховують це
Український виробник зобов'язаний вказувати на етикетці всі інгредієнти в складі своєї продукції, в тому числі і пальмову олію. Про це повідомляє керівник відділу тестування Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» Ніна Кільдій.
В Україні немає специфічного маркування на продуктах, що містять пальмову олію, відзначає експерт.«Виробник зобов'язаний вказувати всі інгредієнти в складі своєї продукції. Якщо в продукт додано пальмову олію, то це буде вказано в складі. У назві продукту це буде також відображено. Якщо, припустимо, в молочних продуктах є пальмовий жир, виробник не має права називати їх «молочними». Такий продукт буде називатися «молокомісткий продукт», але не «молочний», - пояснює Ніна Кільдій.За її словами, якщо пальмова олія додається в твердий сир, то виробник не може написати, наприклад, «сир російський» чи «сир голландський», він зобов'язаний написати, що це «сирний продукт» і придумати йому якусь назву.«Морозиво у нас також, якщо це пломбір вершковий або молочний, має бути зроблено тільки з молока. Якщо виробник додав туди пальмову олію, будь-яке інше масло рослинного походження або маргарин, то це буде вже «морозиво з комбінованим складом сировини», - зазначає експерт.
agronews.ua