Чашечка кави…
З горнятка кави починаєм ранок:
Ковток надій, ковточки сподівань,
Тривог і радості, а наостанок -
Ковток любові і ковток бажань.
Валентина Левченко
Чашечка кави… Відразу відчуваємо приємний запах, смак та аромат. Дослідники кави довели, що помірне споживання цього чудового напою подовжує наше життя. А зараз трохи історії про цей надзвичайно популярний напій. За легендою у IX столітті каву відкрили кози, поїдаючи зерна кавового дерева. Пастух звернув увагу, що після цього тварини ставали бадьорішими та не спали вночі. Батьківщина кавового дерева – Ефіопія (провінція Кафа). Кава улюблений напій в Східній Африці. До Європи вона потрапила лише у XVII столітті. Найпопулярнішими в світі є сорти – арабіка та робуста. Поєднуючи в різних пропорціях обидва сорти можна створити різні смаки та аромати.
Для приготування кави важливе значення має обжарювання зерен: від легкого до найінтенсивнішого. Це також впливає на смак напою. Приготувати каву можна за різними рецептами, як у кавоварці так і власноруч. Поціновувачі кави додають до кави або молоко, або шоколад, або цукор: хто що полюбляє, але бажано запивати її склянкою холодної води.
Готують каву, в основному, на класичному рецепті: до меленої кави додають гарячу воду – це «еспресо» (2 ковтки напою), «американо» з додаванням більшої кількості води, «капучино» з додаванням збитої молочної піни та багато інших видів приготування кави.
Та власноруч приготовлена кава – це ціла церемонія. Незалежно від того, який напій готується, необхідно брати свіжо обсмажену та свіжо змелену каву. Наприклад, щоб приготувати каву по-турецьки необхідно взяти такі інгредієнти: мелена кава – 1 чайна ложка, цукор – 1 ч. л., вода – 150 мл., сіль. В джезву всипати мелену каву, цукор і трішки солі, перемішати. Додати холодну воду і знову перемішати. Поставити на маленький вогонь, а ще краще на розжарений морський пісок. Коли густа піна почне підніматися, джезву потрібно зняти з вогню, до кави додати невеликий шматочок льоду та дати настоятись 1-2 хвилини. За традицією зі справжньої кави спочатку знімають піну чайною ложкою, наливають каву в чашку, а потім зверху знову кладуть чайну ложечку знятої піни. Всесвітньо відома акторка Софі Лорен сказала: «Нема кращого приворотного зілля, ніж звичайна кава, зварена власноруч». А англійський письменник Джон Голсуорсі наголосив: «Є речі, які варті того, щоб їм зберігали вірність. Наприклад, кава».