(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Чи корисний хліб?

Останні кілька років все більше дискусій проходять на тему корисних властивостей хліба, про його вплив на фігуру і здоров’я.

Давайте розберемося!

Почнемо з історії. Людство споживає хліб протягом багатьох тисяч років. Він став невід’ємним супутником життя багатьох людей. З роками хліб змінився, змінилися способи вирощування зерна, з’явилися різні сорти зернових культур і велике різноманіття добавок.

Хліб пройшов довгий шлях. Перший хліб готували з подрібненого зерна і води у формі коржів. Закваска і дріжджі з’явилися набагато пізніше. За всі ці століття, з моменту появи першого хліба, було винайдено тисячі різних видів. Спочатку процес приготування був виключно ручним, пізніше відбулася автоматизація процесів виробництва.

Перший хліб пекли на гарячих каменях, потім на вугіллі. Пізніше з’явилися печі. У сучасному світі існує неймовірна кількість варіантів випікання хліба: з пшеничного або житнього борошна, хліб спечений на заквасці, дріжджах, з висівками, з різними зернами, травами і навіть з продуктами харчування. Сьогодні на прилавках нерідко можна побачити хліб з томатами, оливками або цибулею.

Хліб повинен бути присутнім в збалансованому раціоні в невеликій кількості і ось чому:

– він надає енергії всьому організму за рахунок вмісту складних вуглеводів, які є основою харчової піраміди і харчуванням для мозку. Для нервових клітин мозку кращими є складні вуглеводи. Амінокислоти і вітаміни, що містяться в хлібі, також покращують роботу мозку. Продукт з пшеничного борошна містить більше вуглеводів, ніж цільнозерновий, саме це є цінністю і користю пшеничного хліба. Вуглеводи дають організму необхідні поживні речовини і це підтвердить будь-який лікар.

– хліб містить клітковину, яка дуже важлива для кишечника, допомагає запобігти ожирінню і діабету. Таким чином, можна зробити висновок, що хліб сприяє нормальній роботі кишечника. Хліб з висівками багатий клітковиною, його можна сміливо додавати в свій раціон в помірній кількості.

– хліб містить вітаміни, мінерали і амінокислоти. Чорний хліб, іншими словами – житній,містить велику кількість вітамінів групи В, вітамін Е і А, необхідні для нормального обміну речовин. У ньому міститься такі мікроелементи, як калій, натрій, кальцій, кобальт, магній, йод і фосфор.

– містить білок. Білок – основний будівельний матеріал тіла. Користь житнього хліба в вмісті білка, який легко засвоюється.

– хліб насичує, зберігає відчуття ситості на тривалий час, знижує відчуття голоду, сприяючи зменшенню кількості перекусів.

Хліб – здоровий і поживний продукт. При вживанні в невеликих кількостях зміцнює організм і покращує пам’ять.

Будьте здорові! Купуйте тільки якісний хліб.

https://hlebodar.ua

Добавил: CNTB, 28.01.2022, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 294 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0