(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Декілька цікавих фактів про виноград

AgroNews.-18.07.2017

Виноград – одна з найстаріших культурних рослин. Плоди винограду дуже корисні для людини. У ягоді винограду при повному її достиганні міститься 65-85% води, до 30% цукрів (глюкоза, фруктоза і іноді невелика кількість сахарози), від 0,5 до 1,4% органічних кислот (винна, яблучна та інші), 0,15 – 0,9% білкових речовин, 0,3 – 1,0% пектинів, 0,3 - 0,5% мінеральних речовин – калій, кальцій, фосфор, залізо та інші, вітамінів на 100 г сирої речовини доводиться: А (каротин антиксерофталмичний) – 0.02 – 0.12 мг, В1 (тіамін, аневрин) – 0.25 – 1.25 мг, В2 (рибофлавін) – сліди, С (аскорбінова кислота) – 0,43 – 12,2 мг, у дуже невеликої кількості є В6 (адермін), Р (цитрин).

Виноград є харчовим продуктом. По калорійності він перевершує сливи, яблука, не поступається картоплі і молоку при одній і тій же масі продукту. При цукристості 16 – 18 г/ 100 мл один кілограм ягід винограду забезпечує 700 – 900 ккал і більше енергії. По науково-обгрунтованим нормам харчування на кожну людину повинно вирощуватися 65 – 70 кг на рік винограду, у тому числі свіжого – до 15 кг. Із винограду виготовляють сушену продукцію (ізюм, кишмиш), сік, компоти, маринади, варення, пастилу, повидло, цукати та інше. Основну частину вирощеного винограду використовують для виготовлення різноманітних вин (столові, кріплені, ароматизовані, ігристі та інші). Білі, рожеві та червоні сухі вина у багатьох країнах розглядаються як харчовий продукт. Не випадково Інститут вина у Каліфорнії вніс пропозицію про додаткове маркування на етикетці: «Існують серйозні підстави, що підтверджують про зменшення небезпеки серцевих захворювань, зниження вмісту холестерину та допомоги травленню при помірному споживанню вина». У зв’язку із забрудненням навколишнього середовища, продуктів харчування, води і в певній мірі після аварії на Чорнобильській АС роль столового вина значно зросла, особливо це відноситься до столового червоного вина, що є унікальним продуктом, у якому етиловий спирт і феноли забезпечують широкий діапазон біологічної активності. Дослідами було підтверджено, що вина сприяють виведенню з організму радіонукліда цезій – 137. При цьому слід зазначити, що виноградарство, це високодохідна економічно вигідна галузь агропромислового комплексу. Це підтверджується багатовіковим успіхом італійських, французьких, іспанських, німецьких та португальських виноградарів, а також різким підйомом розвитку виноградарства і виноробства у останні роки у США, Китаї, Австралії, ПАР, країнах Латинської Америки та інших. Вченими підраховано, що економічна ефективність виноградарства у світі вище, чим польові культури, у розрахунку на одиницю площі, у 10 разів, а у розвинутих виноградарських країнах невідь у 15 – 20 разів. Україна розташована на земній кулі також і у виноградо-продуктуючий зоні. Науково обґрунтовано, що на півдні її території є 15 макрозон, і 58 мікрозон, які дають можливість з вирощеного винограду виробляти унікальні види винопродукції, що користуються найбільшим попитом у світі. Тому, одним із головних напрямів розвитку південних регіонів країни в умовах глобального потепління, можна вважати розвиток виноградарсько-виноробної галузі. В Україні у 1940 році площі виноградних насаджень складали 103 тис. га при валовому зборі 161 тис. тонн. У 1975 році ці показники були уже відповідно 258 тис. га та 1187 тис. тонн. Станом на 01.01.2016 року в Україні 45,4 тис.га виноградників з яких зібрано 335,9 тис. тонн винограду. Заводами первинного виноробства перероблено 253 тис.тонн винограду і вироблено 16,6 млн дал виноматеріалів, з яких заводи вторинного виноробства виробили 18,16 млн. дал виноробної продукції, (вин виноградних сухих та кріплених, вин ігристих та шампанських, вермутів, бренді та коньяків України). З давніх часів на півдні України поселенці, незважаючи на посушливий та жаркий клімат вирощували виноград і виробляли вина. До сьогодні у Херсонеському музеї в АР Крим зберігся постамент статуї, на якому написано: «Народ поставив статую Агасикла, сина Ктесія, що посадив виноградник на рівнині».

agronews.ua

Добавил: CNTB, 21.08.2017, в категорию Цікаві факти
| Теги: виноград
Просмотров: 659 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0