Дизайнер вирощує їстівну упаковку для харчів
AgroNews.ua. -26.05.2018
Роза Януш – польський дизайнер – створила органічну їстівну упаковку для їжі. Альтернативу пластиковим упакуванням Роза придумала під час свого дипломного проекту. Органічний матеріал для упакування їжі назвали «Скоби» (Scoby), і його можна з’їсти або використовувати як добриво.
«Виготовлення упакування більше не буде забруднювати середовище, а тільки збагачувати його», – розповіла Януш виданню Dezeen. Скоби – це плівка, зроблена з бактерій і дріжджів шляхом ферментації. Вона вирощується в невеликих контейнерах при кімнатній температурі протягом двох тижнів. Упакування можна використовувати для зберігання сухих і напівсухих продуктів, таких як насіння, горіхи, трави або листя салату. Плівка захищає їжу від кисню – основної причини розкладання органіки. «Матеріал можна використовувати як добрива, він поживний як для людини, так і для ґрунту завдяки своєму бактеріальному середовищі, – говорить Януш. – Він має низький рівень pH, який захищає їжу від розкладання». Роза Януш стверджує, що цей біоматеріал можна використовувати в сільському господарстві в індустріальних масштабах: «Фермер зараз все більше схожий на інженера, а ферми перетворюються в фабрики».
agronews.ua