(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Інноваційний медовий порошок дасть новий стимул для розвитку бджільництва

AgroNews.ua. -15.08.2019

Вчені з Варшавського університету сільського господарства (SGGW) створили сухий мед, який містить до 80% натурального меду. У поліпшеному продукті мальтодекстрин-добавку з не дуже сприятливою дією через високий глікемічний індекс-замінили природним живильним середовищем-носієм з пребіотичними властивостями, що підтримує травну систему, пише agrarii-razom.com.ua.

Натуральний мед володіє багатьма корисними для здоров’я властивостями. Має бактерицидну, зміцнюючу, імунізуючу, очищувальну, регенеруючу і знеболюючу дію. Це унікальний продукт з надзвичайно багатим хімічним складом. Містить 20 видів амінокислот, ферментів і біоелементів. Натуральний мед використовується для виробництва ліків (сиропи для дітей, таблетки від ангіни, трав’яні чаї, які підвищують життєвий тонус), косметики (гелі для душу, кондиціонери для волосся, креми для обличчя, збагачують шкіру цінними поживними речовинами) та продуктів харчування (батончики, солодощі).Однак, у промисловості застосування натурального меду обмежене через його липкою консистенції, що ускладнює миття виробничого обладнання, а швидка кристалізація вимагає повторного розрідження. Медовий порошок є вирішенням цієї проблеми, тому сухий мед входить до складу багатьох харчових продуктів і добавок, незважаючи на присутність мальтодекстрину. На сьогоднішній день в продаваному порошку міститься тільки 50% меду, решта становить мальтодекстрин-наповнювач, критикований вченими через високий глікемічний індекс. Мальтодекстрин призначений для підтримки процесу сушіння шляхом зменшення несприятливих явищ, пов’язаних із фазовими переходами простих цукрів, які проявляються в тому, що матеріал залишається у формі сиропу навіть при низькому вмісті води. З цієї причини харчової промисловості поки складно відмовитися від мальтодекстрину, але польські вчені пропонують альтернативу. У своїй роботі група дослідників з Варшавського університету сільського господарства поставила перед собою мету – отримати медовий порошок з мінімально можливим додаванням мальтодекстрину, зберігши при цьому поживні властивості, характерний медовий смак і аромат. Таким чином, був створений інноваційний продукт – сушений мед, що містить до 80% меду і тільки 20% мальтодекстрину.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 26.08.2019, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 499 | Загрузок нет | Рейтинг: 0.0