(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

Лохину з українського ринку може витіснити нова унікальна ягода

AgroNews.ua. -10.05.2019

Ірга або джунберрі або саскатун – ця ягідна культура практично невідома в промисловому ягідному бізнесі Східної Європи, за винятком садівників-любителів. Однак в Канаді іргу вирощує близько тисячі фермерських господарств на площі понад півтори тисячі гектарів, пише Еast-fruit.

Ірга має безліч переваг перед лохиною: у неї дуже хороші смакові якості, вона перевершує лохину за вмістом вітамінів і антиоксидантів, її врожайність мінімум в два рази вище, ніж у лохини, і вона не вимоглива до кислотності ґрунтів, на відміну від лохини. На смак плоди ірги нагадують вишню або родзинки і, зазвичай, ніжніші від лохини, хоча багато хто відзначає певний присмак “деревини” в цій ягоді. Чому ця ягода так популярна в Канаді, але практично зовсім невідома в Україні та інших країнах Східної Європи? Зовні ягоди ірги дуже схожі на ягоди лохини за формою і навіть за кольором. У Канаді іргу використовують, переважно, для потреб переробки. З ірги роблять джеми, сиропи, заморожують і продають для потреб кондитерської промисловості, для наповнювачів йогуртів та інших продуктів харчування, іргу також сушать і продають в роздріб і для переробки в інших харчових виробництвах. Незважаючи на те, що ця ягода використовується поки переважно для переробки, фермери Канади активно просувають її і для споживання в свіжому вигляді або як заморожену ягоду протягом усього сезону. Чим ірга цікава для фермера? Перш за все своєю невибагливістю до якості і кислотності ґрунтів, а також дренажу, хоч вона і не любить сильно зволоженою грунту. Крім того, ірга – це рання ягода – плоди дозрівають через 45-60 днів після першого цвітіння. В умовах України урожай ірги буде дозрівати приблизно в другій половині червня. Ірга має високу морозостійкість, а її квіти є самозапильними. Зазвичай ірга – це чагарник або невелике дерево. З точки зору харчової цінності, ягоди ірги, схоже, створені спеціально для спортсменів, так як ягода містить 18% цукру і близько 80% води. Зміст вологи у ірги нижчий, ніж у лохини, тому в ній міститься набагато більше кальцію, натуральних волокон, білків, вуглеводів і ліпідів. Ірга також є відмінним джерелом заліза – в кожній порції міститься близько 23% RDA заліза (майже вдвічі більше, ніж в лохині). В ірзі міститься велика кількість калію, магнію, фосфору, а також фенольних сполук, зокрема антоціанів і практично стільки ж вітаміну C, тіаміну, рибофлавіну, пантотенової і фолієвої кислоти, вітамінів А, Е і В-6, як і в голубиці, а також невелика кількість біотину.

agronews.ua

 

Добавил: CNTB, 16.05.2019, в категорию Цікаві факти
| Теги: Лохину з українського ринку може ви
Просмотров: 556 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0