У Швеції винайшли картопляний пластик
AgroNews.ua. -28.11.2018
Пластмаса на основі крохмалю є хорошою альтернативою звичайному пластику. Шведський студент з Лундського університету Понтус Тернквіст досліджував саме картопляний крохмаль серед різних інших його різновидів. Завдяки своєму винаходу дослідник є кандидатом на престижну премію Джеймса Дайсона, передає zerno-ua.
«Мені було цікаво знайти рішення для використання одноразових пластикових матеріалів. Відправною точкою було розбіжність між часом використання виробів із пластику (20 хвилин) і терміном їх розкладання (450 років!) », – зазначив пан Тернквіст. В процесі роботи студент з Лундського університету слідував класичного наукового методу «проб і помилок» «Спершу в своєму проекті, присвяченому здатні біологічно руйнуватися термопластику, я вирішив використовувати водорості. Однак, коли я підігрів їх, то отримав просто печені водорості. Тоді я спробував змішати водорості з картопляним крохмалем. Невелика частина цієї рідини впала на підлогу. Коли вона висохла, то сформувала свого роду плівку. Тому я вирішив зосередитися саме на цьому процесі », – додав шведський студент. В результаті вийшов картопляний пластик. Це біорозкладаний матеріал. Його можна використовувати для виготовлення будь-якого предмета, які зазвичай виробляють з одноразового пластику: від соломинок до столових приладів. По закінченню 2 місяців картопляний пластик перетворюється в компост. Картопляний пластик виробляється з картопляного крохмалю і води. Обидві складових змішуються і нагріваються до тих пір, поки рідина не загусне. Після цього суміш виливають у форми і піддають дії тепла до тих пір, поки вона не ущільнився і не висохне. Залежно від кількості рідини, що додається в форми, матеріали можуть бути товстими, твердими або тонкими, як плівка.
agronews.ua