Зелений чай
З давніх-давен відомо: вживання зеленого чаю продовжує життя, скорочує смертність, оздоровлює серце. Таких висновків, до речі, дійшли нещодавно і японські медики на чолі з Шинічі Керіямою з університетської школи Тохоку, що в Сендеї, обстеживши понад 40 тисяч чоловіків і жінок.
Зелений чай зазвичай асоціюється з високою тривалістю життя японців, оскільки сприятливо впливає на діяльність серцево-судинної системи. Адже варто випити протягом дня кілька чашечок цього чаю і ризик захворіти на небезпечну недугу значно скорочується.
Оздоровчий ефект зеленого чаю пов’язаний з поліфенолами – рослинними речовинами, які діють як антиоксиданти. Але достеменно з’ясувати, як саме вони діють, поки що так ніхто й не зміг. Цілком можливо, що вони запускають природні антиокисні механізми організму чи знижують активність вільних радикалів у тілі, яка руйнує клітини. А за однією з версій вони навіть перешкоджають запальним процесам кровоносних судин.
Той, хто щодня випиває півлітра, а то й більше зеленого чаю, живе, на переконання вчених, довше за тих, хто його не вживає зовсім.
Хвороби серцево-судинної системи людини – одна з найголовніших причин смертності в усьому світі, а зелений чай якнайкраще тонізує організм та сприяє виведенню з нього шлаків. Отже, цей напій – справді незамінний за нинішнього ритму життя.
Харчова і переробна промисловість-2007.-№2.-С.31