Знову цвітуть каштани
Зацвіли каштани у моєму місті,
Золотистим цвітом зарясніли в листі.
Цвіт такий хороший, аж вбирає очі,
Зацвіли каштани вчора опівночі,
А під ними ходять вулицями люди
Зацвіли каштани тут і там, усюди
Холодку багато, пахощів багато.
У моєму місті гарно, як на свято.
Марія Познанська
Кияни та гості міста чекають на величне та красиве свято – День Києва, яке відзначається в кінці травня. Започаткували це свято у 1982 року. І місто дійсно неповторне – утопає в зелені парків і садів, але особлива гордість містян – київські каштани, які в цей час цвітуть білими і рожевими квітами. Помилуватися ними можна в ботанічному саду імені О.В. Фоміна, там є каштанова алея. Гімном міста став «Київський вальс», створений Платоном Майбородою на слова Андрія Малишка (1950 р.) з відомими словами:
"Знову цвітуть каштани,
Хвиля дніпровська б'є,
Молодість мила,
Ти щастя моє..."
Зображення каштанів є на емблемі міста, на жетонах метро, а кондитери виробляють свої смаколики під назвами: тістечка «Каштани», торт «Київські каштани», а славнозвісний «Київський торт» відомий далеко за межами України. Каштани оспівані в піснях Павла Зіброва на слова Юрія Рибчинського «Хрещатик», «Каштани падають на брук» Олександра Білаша, Гарика Кричевського «Хрещатик» та інші. Цього року через карантин в місті не будуть проводитися масові заходи святкування, а тільки в теле - і онлайн форматі. Для глядачів підготовлені різні тематичні сюжети: «Прогулянки по Києву», «Київ, який ми любимо», «Портрети», «Історії». Транслюватиметься «Пробіг під каштанами», концерти артистів та багато іншого. На День Києва почнуть працювати столичні фонтани, які є вдалим доповненням до чарівних квітучих каштанів.
Каштанове дерево родом з Греції, а перша згадка про нього з’явилася в «Історії міста Києва» Максима Берлінського (1799 – 1800 р.р.). Висаджували каштани в монастирях, садах. Розрізняють 2 види дерева: кінський (декоративний) та справжній (їстівний). В нашому місті ростуть кінські каштани і радують нас своїми квітами – свічками, які рясно вкривають крону дерева. Деревину використовують у мебельній промисловості, виготовляють високоякісні діжки. Екстракт кори застосовують для дублення шкіри, забарвлення тканин, з молодих гілок плетуть кошики. Плоди обох видів каштанів дуже схожі, але у справжнього каштана під кольоровою шкірочкою їх по 2 – 4. Коли плоди достигають, шкірочка тріскається і горішки випадають. Вони дуже поживні – сушені каштани перемелюють на борошно, додають його до пшеничного і виготовляють торти, тістечка, використовують як замінник кави.
У країнах Південної Америки печуть хліб, коржі, згодовують їх свійським тваринам і птахам. Сорти каштанів марони вважаються найсмачнішими. У Китаї каштани запікають у гарячому піску, готують супи. У Франції на Різдво і на Новий рік подають зацукровані каштани «marron glace». Восени французи проводять фестиваль їстівного каштана. В цей час страви готують різні: від простих до вельми складних - підсмажують каштани до вишуканих страв для справжніх гурманів. Свято каштана відбувається також у Швейцарії, Іспанії. У Франції існує музей каштанів (з кінця минулого століття) в селі Маржу, а курорт Ізола - відоме місце проведення фестивалю каштанів.