До Дня Києва
Цими вихідними, 27-28 травня, мешканці столиці відзначатимуть День Києва. Місту каштанів виповниться 1535 років.
Багато кулінарних шедеврів пов'язано з нашим містом: знаменитий у всьому світі «Київський торт», цукерки «Вечірній Київ», морозиво «Каштан» і «Хрещатик» і звичайно ж котлета «по-київськи».
У Києві такі котлети вперше стали готувати за часів гетьмана П. Скоропадського (1918 р.), але у зв'язку зі складним економічним і військовим становищем блюдо не прижилося - було не до делікатесів.
І тільки у 30-і роки минулого століття, цей шедевр заявив про себе у Києві, коли один з кухарів для партійного банкету ризикнув обсмажити котлети з маслом всередині у фритюрі. Нове блюдо дуже сподобалося керівництву республіки, тому незабаром воно з'явилося у ресторані під назвою «Котлета по-київськи». Пізніше такі котлети почали подавати в "Інтуристі" іноземцям.
Версій про походження котлети безліч. Французи вважають це кулінарне диво своїм національним - у них така котлета зветься "де-воляй". Котлети "Новомихайлівські", які готували в одному з ресторанів Петербурга до революції, відрізнялися від "де-воляй" тим, що в них залишали кісточку.
Американці приписують авторство котлети собі. Як кажуть заокеанські гурмани, "по-київськи" її почали величати тому, що це блюдо часто замовляли емігранти з України. Але з огляду на внесок США в світове кулінарне мистецтво, якось не дуже віриться, що таке складне блюдо могло з'явитися саме там. У Києві знайти заклад, де б подавали котлету «по-київськи», нескладно - багато ресторанів і кафе запропонують гостю покуштувати їх варіант кулінарного шедевра. Але все-таки, по-старому, кияни та гості міста вважають котлету «по-київськи» кулінарної візиткою столиці.
Котлету «по-київськи» цілком реально приготувати і в домашніх умовах. Для тих, хто любить приємно і з користю проводити час на кухні, ми з радістю пропонуємо її рецепт:
Необхідно взяти:
Куряче філе - 4 штуки
Вершкове масло -
Яйця - 3 штуки
Панірувальні сухарі - 6 столових ложок
Зелень (кріп, петрушка) - 1 пучок
Часник - 2 зубки
Перець, сіль, соняшникова олія.
Зелень і часник подробити, покласти в блендер разом з м'яким вершковим маслом і збити. З отриманої маси сформувати ковбаску, загорнути в харчову плівку, покласти в морозильник на 40 хвилин.
Мале куряче філе відділити від великого. Обидві частини відбити, посолити, поперчити.
Яйця збити з сіллю і перцем.
Масло з добавками дістати з морозилки, розрізати на 4 частини, кожну з яких покласти на більшу частину філе та накрити малим. Загорнути, сформувати котлети, заколоти зубочисткою або зв'язати кулінарною ниткою.
Кожну котлету вмочити в яйце, обваляти в сухарях, обсмажити у фритюрі.
Котлети викласти на паперові серветки, щоб стік зайвий жир, і витягнути зубочистки (розв'язати нитку).
Подавати з салатом зі свіжих овочів. Смачного!