Європа зустрічає Різдво
Ніяке інше свято не здатне настільки об'єднати людей, як Різдво Христове. Цей казковий день прийнято зустрічати в колі сім'ї і близьких друзів. Усі християни світу святкують цей день, як одне з головних свят у році, тільки різняться дати святкування для православних християн і католиків.
Головна прикраса свята — це вбрана смерека або ялинка. Кришталеві кулі, кольорова мішура, свіжі квіти і соковиті фрукти прикрашають дерево. Історія про підношення волхвами Немовляті Ісусу всіляких дарів пустила коріння традиції обмінюватися подарунками до Різдва. Все це символізує віру і шанування Христа. Всі найближчі збираються разом за загальним урочистим столом і пригощаються різноманітними смачними стравами, а оскільки в цей день закінчується строгий піст, всі з особливим смаком можуть оцінити приготовлене частування.
Практично в кожній країні є свої кулінарні особливості святкування Різдва. Німеччина. Тут печуть будиночки з імбирного тіста і заселяють їх чоловічками і звірятками з чорносливу і родзинок. Різдвяна вечеря рясна: смажений гусак і пиріг з горіхами, марципаном і родзинками, імбирний хліб, гаряче вино і смажені каштани.
В Італії перед Різдвом в кожному будинку роблять генеральне прибирання. У святкову ніч вдома влаштовують урочисту вечерю. На столі обов’язково повинні бути чечевиця, біла квасоля, турецький горох, боби з медом, капуста, рис, зварений в мигдалевому молоці, і макарони з сардинами в соусі з волоських горіхів. Зберігся звичай подавати на вечерю вугрів або страву з тріски або устриць. У різдвяну вечерю за традицією їдять освяченого гусака. Італійський різдвяний стіл неможливо уявити без сочевиці та дзампоне – фаршированої ковбасками і сосисками з свинини.
В Іспанії Різдво дуже веселе. Всю ніч відкриті кондитерські лавки, щоб свято було не тільки веселим, але і солодким. Готують обов’язково мигдалевий суп, медово-горіхову халву, рисову кашу, свинину, шинку, варені каштани, а також дари моря – креветки, краби, лангусти.
У Шотландії на Різдво випікають стародавнє кельтське пригощання — вівсяні коржики, тонкі і круглі. Їх роздають всім членам сім’ї рано вранці, але з’їсти їх можна тільки за вечерею. Весь день треба носити їх з собою. Якщо поламав або обгриз — наступного року будеш покараний, якщо зберіг — чекай хороших новин. І, звичайно ж, на столі — смажений гусак.
У Швейцарії на кожному святковому столі — традиційний лосось і особлива печеня. У Швеції на святковому різдвяному столі знаходяться окіст, каша, риба і особливий хліб з маслом. Прикраса столу — варений шпигований язик і смажена свиняча голова, пиво. На вечерю — смажений гусак з яблуками і сливами, смажена свинина, тушкована картопля, кабачки, пироги з фруктами. Класична різдвяна вечеря французів обов’язково включає суп з шавлією та часником, тріску, запечену зі шпинатом і оливками, смажену рибу, селеру в анчоусній олії, равликів та традиційний делікатес – гусячу печінку. Французьке солодке різдвяне поліно одне з найулюбленіших десертів цього казкового свята. У Греції традиційною різдвяною стравою є голубці, які символізують загорнутого в пелюшки Христа.
В Нідерландах до столу подають кролика чи дичину, в Латвії – горох з беконним соусом, у Бельгії – телячі ковбаски з трюфелями, в Болгарії – банницю з сюрпризом й обов’язково каравай чи хліб, що символізує родючість. У Чехії в центрі столу — запечений з тмином короп. Його купують живим, дають якийсь час поплавати у ванні, а потім він виявляється на святковому столі. В Угорщині головна страва столу — порося, яке, за повір’ями, має принести щастя в родині. Закінчується вечеря звичайно капустяним, рідше — квасоляним супом.
У Данії на Різдво випікають коровай у формі кабана, який називають «святочний вепр». Коровай стоїть на столі протягом всього Різдва, нерідко його зберігають до початку весняної сівби. Різдвяний стіл у Великобританії не обходиться без особливого пудинга – Plum puddin. У Польщі головна різдвяна страва – короп. Поляки вважають, що кількість луски на різдвяному коропі прямо пропорційна кількості грошей, які принесе в дім Новий рік. Головна страва різдвяного столу в Фінляндії – запечений окіст поросяти.
http://patelnya.com.ua/wp-content/uploads/2013/11/novogodnee_menyu.jpgК
http://patelnya.com.ua/wp-content/uploads/2013/11/novogodnee_menyu.jpgК
CNTB, 19.12.2016, в категорию Харчові родзинки. Рецепт тижня
Просмотров: 883 |
Загрузок нет |
Рейтинг: 3.7