Гуцульське золото – бринза
В осінній період, коли з полонини повертаються з отарами чоловіки, починають готувати бринзу. Це традиційний продукт вівчарства, що для жителів гірського краю завжди є однією з головних складових продуктів харчування. Бринза стала невід’ємною частиною карпатської душі. Слово бринза запозичене з румунської мови, де воно означає сир взагалі. Молоко овець проціжують крізь читину (гілля смереки та марлю) у великі чани-путери. Заквашують кляпом – сироваткою з молока, що вурдиться в шлунку молодого ягняти. Путери ставлять біля вогню і помішують саморобною дерев’яною палицею – колотівкою. У чанах з’являються згустки сиру. Зібраний сир підвішують на сонці. Це – будз. Через тиждень вистояний будз перетирають з маслом із сиром. Жителі Карпат консервують бринзу – закладають у посуд і зберігають у холодному місці. Бринза - обов’язковий компонент для понад 30 страв. З сиром готують неймовірно смачний банош та різноманітні салати. Бринза наділена життєдайною енергією, яка потрапляє до неї із соком понад 60 лікарських трав, що збагачують флору українських Карпат.
https://ua-reporter.com/uk/news/rahiv-zaproshuye-gostey-na-15-y-gastronomichnyy-festyval-guculska-brynza