Калейдоскоп літа
Сезон ожини, малини, шовковиці ті інших літніх смаколиків відкрито! З настанням літа організм не потребує додаткових калорій для обігріву, тому сміливо тримаємо курс на оновлення свого меню. Дослідження вчених Університету Оклахоми (США) підтверджує, що плоди малини, полуниці, чорниці, ожини та шовковиці корисні для здоров’я судин: вони сприяють розширенню і пониженню тиску, а також пригнічують розвиток атеросклерозу. В смородині міститься багато калію, кальцію і фосфору — незамінних для організму мікроелементів. В ній є речовини, які входять до складу деяких ліків від депресії. Чорниця чинить антиоксидантну і протизапальну дію. Вишня має протизапальну дію і може зменшувати больовий синдром. Завдяки високому вмісту мелатоніну вишні та черешні покращують сон. Чорна і червона шовковиця мають високий вміст поліфенолів, потрібних для здоров’я судин та захисту наших власних молекул від пошкодження вільними радикалами. Доросла людина має з’їдати 300-400 грамів ягід щодня. Треба пам’ятати, що ягоди та фрукти містять кислоту, яка може нашкодити емалі зубів. За допомогою полоскання можна зменшити шкоду для зубів. Краще готувати морси, а не компоти. Для приготування потрібно просто розтовкти ягоди і залити водою. Такий напій дозволяє зберегти всі вітаміни ягід і фруктів. Експерти рекомендують поєднувати ягоди з жирами. Це потрібно для поглинання в кишківнику жиророзчинних вітамінів Е та А, що містяться в ягодах. Здорові поєднання ягід та жирів: соус із малини чи порічок і жирна риба; печінковий паштет і ягідний мармелад; поєднання йогурту або сметани, какао і ягід. Цілі ягоди та фрукти є найбільш корисними. Від фруктових соків експерти рекомендують відмовитися: вони є дуже солодкими, позбавлені клітковини і мають надто кислу реакцію. Лікарі радять робити ягідний мармелад з желатином. Желатин — це білок, багатий на незамінні амінокислоти, що і колаген в наших тканинах. Незамінні амінокислоти ми не утворюємо самі, і мусимо споживати з їжею, тож досить добре поєднати ягоди і корисний білок в одному десерті.
https://liza.ua › lifestyle › food › chto-takoe-klafuti-klaf...