Харчові родзинки Західної України
Тут їли різнії потрави,
І все з полив’яних мисок,
І самі гарнії приправи
З нових кленових тарілок:
Свинячу голову до хріну
І локшину на переміну,
Потім з підливою індик;
На закуску куліш і кашу,
Лемішку, зубці, путрю, квашу
Із маком медовий шулик.
П’ять казанів стояло юшки.
А в чотирьох були галушки.
Борщу трохи було не з шість;
Баранів тьма була варених.
Курей, гусей, качок печених…
І ласощі все тілько їли,
Сластьони, коржики, стовпці,
Варенички пшеничні, білі,
Пухкі з кав’яром буханці;
Був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрух з галушками.
Потім до соку каплуни;
З отрібки баба-шарпанина,
Печена з часником свинина.
Крохмаль, який їдять пани.
І.П.Котляревський
Так в бурлескно-травестійній поемі «Енеїда» описує різноманітність української кухні письменник, знавець народного побуту Іван Петрович Котляревський. Українська кулінарія нараховує десятки тисяч рецептів страв, які відрізняються простотою приготування і прекрасними смаковими якостями. Українська кухня створювалась протягом сторіч, тому в ній відтворено не лише історичний розвиток народу, а й природно-географічні умови того чи іншого регіону. Кожен край має свої звичаї, традиції. Кожному з етнографічних районів України властиві свої особливості кухні. Особливою самобутністю відзначаються етнографічні групи карпатських верховинців та поліщуків – лемків, бойків, гуцулів. У гірських районах Карпат переважають страви із кукурудзяного борошна, молочних продуктів, грибів: чир, мамалига, кулеш, банош, бринза, токан, будз, гуслянка, мачанка, саламаха, зільники. У низинних районах готують страви з різних овочів та пшеничного борошна. Це паприкаш, голомбець, кремзлики, гомбовці, вареники, пироги. Поширені страви із овочів та картоплі: драчени, коми, холодники, зрази. На Гуцульщині улюбленою стравою є мамалига на солодкій сметані – бануш. На Бойківщині на свята випікають хліб, який називають карачун, крачун або васильок.У крачунах запікають зерна пшениці, жита, а також часник та пляшечку меду. Традиційною стравою на Гуцульщині є шухи – салат із буряків та грибів. Гриби відварюють та додають до нарізаного буряка, заправляють товченим часником, оцтом та олією. Дуже поширеною приправою до шинки, ковбаси є цвіклі – салат із буряків та хріну, заправлений сметаною. На Закарпатті готують кукурудзяник з кукурудзяного борошна, води, вершкового масла, цукру, жовтків, лимонної цедри. Випікають коржі та змазують повидлом з абрикос або слив. У Прикарпатті обов'язково потрібно спробувати домашні копченості, грибну юшку, уху, смажену картоплю по-домашньому, маленькі голубці, смажену форель. А які смачні карпатські деруни! Величезні порції апетитних золотистих млинчиків з тертої картоплі подають зі сметаною, з часником, іноді з домашньою кров'яної ковбасою. Багато страв угорської, словацької та еврейської кухні. Приємного апетиту!
Бануш з грибами, шкварками і бринзою