Кулінарні подорожі. Французька кухня.
Вишукана їжа асоціюється в усьому світі з французькою кухнею. Французи – відомі гурмани. Вони вважають кулінарію видом мистецтва, а відомих кухарів – поетами. Історія французької кухні сягає своїм корінням у XV століття. Тоді стали з'являтися перші кулінарні книги. Страви готувалися за традиціями маврів, і вже тоді кухня була вишуканою та витонченою. Для додання незвичайного смаку використовувався цукор, він у той час був справжньою розкішшю, мигдаль і молоко. Щоб страви були смачні, їх присмачували рожевою водою. А шафран допомагав зробити колір їжі більш насиченим. Але в XVI столітті переваги французів змінилися з-за впливу Риму. Солодкі страви відійшли на другий план, а на перший вийшли солоні та гострі. Саме в той час кулінари ввели традицію починати трапезу з хорошого вина. Але кухня стала такою, якою всі її знають сьогодні, завдяки Людовику XIII. Саме він зробив трапезу чимось урочистим і піднесеним. Сам Людовик дуже любив поїсти і міг за раз з'їсти десяток страв. Кухарі при дворі цілими днями творили свої шедеври, щоб догодити королю. Французьку кухню умовно поділяють на три частини: cuisine regionale (регіональна кухня), cuisine bourgeoise (загальнопоширена французька кухня) і hautt cuisine (вишукана кухня), прикладом якої у свій час була придворна кухня французьких королів. Це справжні шедеври кулінарії. Регіональна французька кухня південних провінцій Прованс, Лангедок, Гасконь, країна Басків, відрізняється гостротою, використанням при її готуванні вин і спецій, часнику і цибулі. Має свої характерні риси ельзаська кухня, що успадкувала переваги етнічних германців і характеризується значним споживанням свинини і капусти. Жителі прибережних районів воліють використовувати у своїй кухні морепродукти.
Французька кухня має свої особливості. Основні риси: велика кількість соусів. Багато відомих у всьому світі соусів є французькими. Навіть улюблений усіма майонез родом з Франції. Часто для приготування страв використовуються алкогольні напої, особливо вина. Вино також служить головною складовою частиною маринадів для м'яса, бульйонів чи для відварювання риби. Червоне вино, частіше вживається для готування блюд з м'яса домашніх і диких тварин, а біле, для блюд з риби. У деяких випадках, готове гаряче блюдо перед подачею до столу поливають коньяком, кальвадосом (яблучна горілка), а в Гасконі арманьяком, і підпалюють. Це додає їжі специфічний аромат і присмак. Особливістю кухні є використання винятково свіжих продуктів і коренеплодів. Багато страв готуються з овочів. Використовують капусту, помідори, баклажани, стручкову квасолю, картоплю, селеру. Різні види листкових салатів. Також французька кухня характеризується великою кількістю м'ясних страв. При цьому використовуються практично всі види м'яса: баранини, яловичина , телятина, дичина. Французи часто використовуються для приготування страв м'ясо птиці. Крім того, досить популярні і субпродукти, наприклад, печінка, нирки і так далі. Морепродукти і риба теж присутні на столах французів. Особливо популярні устриці. Червоні сорти риби у Франції дефіцитні, але кухарі готують шикарні страви із звичайної річкової риби. Французька кулінарія, у порівнянні з іншими країнами Західної Європи, молочних продуктів використовує не багато, виключення складають сири, що прославилися на увесь світ. Блюдо із сирами і зеленим салатом обов'язково подають перед десертом. В Франції роблять не менш 500 сортів сиру, серед яких такі широко відомі, як рокфор, грюер, камамбер та ін. Популярні вишукані сорти з різними видами благородної цвілі. З перших страв характерні супи-пюре з цибулі-порею, цибульний суп заправлений сиром та неймовірний суп-буйабес. Французи дуже люблять і постійно використовують оливкову олію. А які неповторні і вишукані десерти: вишневий пиріг клафуті, чудові tarte tatin - відкриті торти з фруктами і звичайно ж знаменитий крем-брюле - вершки запечені з карамельною скоринкою. Дуже смачні всілякі креми, фруктові страви, а також повітряні булочки. Потрібно сказати про французький багет, хліб з хрусткою скоринкою. Багет набув поширення у 1920-х роках, коли рецепт його випікання винайшли пекарі Парижу під тиском нормативного акту, що забороняв їм починати роботу до четвертої ранку. Відтак часу на замішування і виготовлення традиційних круглих хлібів було обмаль. Багет полюбився не лише парижанам та мешканцям інших міст, а й став символом Франції і набув популярності у всьому світі. Арсенал спецій французької кухні відрізняється широким уживанням цибулі-порею, кервелю, естрагону, розмарину та ін. Це додає їжі особливий смак і запах. Готуючи багато блюд, французи кладуть у каструлю невеликий пучок трав, так званий збірний букет, bouquet garni - невеликий пучок з петрушки, чабру, лаврового листа. Перед подачею на стіл букет із блюда витягають. Трапеза француза - це цілий комплекс з декількох страв, які подають в певній послідовності. Так, обід починається з аперитиву. Потім француз їсть суп, закуску, страву після закуски, основне блюдо, смажену страву, десерт, а потім сир і каву. З напоїв французи віддають перевагу фруктовим сокам, мінеральній воді. Надзвичайно популярний кава. Зі спиртних напоїв у Франції поширені абсент, кальвадос, коньяк. Усі вважають, що французи дня не можуть прожити без келиха вина. Це дійсно так, але скоріше відноситься до південних провінцій. Запрошуємо Вас скуштувати суп цибулевий.