Кулінарні родзинки Узбекистану
Кухня Узбекистану увібрала кулінарні традиції різних народів. Смаком таких апетитних страв як манти, плов, шашлик, лагман, шурпа, самса хочеться негайно насолодитися. В узбецькій кухні широко застосовуються м’ясні продукти, овочі, злаки, фрукти, спеції, зелень. Узбецький хліб - нон печуть в тандирі. Великою популярністю користується самса – пиріжки з листкового тіста з м’ясом або іншою начинкою, ханум – рулет з картопляною начинкою, манти – вироби з тіста з м’ясною начинкою. Традиційними м’ясними стравами є шашлик кебаб, котлети тухум-дульма, тушковане м’ясо із зеленню казан-кабоб, тушковані шарами м’ясо і овочі димлама та інші. До м’ясних страв подають овочеві салати. Узбецький стіл неможливо уявити без зелені, овочів, сонячних динь і грон винограду, соковитих кавунів, наливних яблук, лимонів, вишні, граната, хурми, інжиру, айви та іншого. Узбецькі кухарі використовують такі спеції як зира, зирк, чорний перець, червоний стручковий перець, коріандр, кориця, лавровий лист, бад’ян і інші. Зелень – петрушка, кріп, кінза, селера, райхон, м’ята, жамбил і такі овочі як часник, цибуля, редис і редька застосовуються при приготуванні їжі. Така ж роль і у деяких видів фруктів: айва, зерна кислого граната, слива, родзинки. Жовта морква, червоні помідори, фіолетові баклажани і ще безліч овочів доповнюють узбецькі страви. Основним напоєм Узбекистану є зелений та чорний чай. Важливою складовою узбецької кухні вважаються солодощі. Найпопулярніші з них являються халва і нават. Нават є увареним кристалічним виноградним цукром з додаванням прянощів і барвників. Особливими ласощами є цукрова вата з карамелі – пашмак і фарширована горіхами айва – бехи-дулма. Узбецьку кухню цінують у всьому світі. Вона різноманітна і яскрава за своїми зовнішніми і смаковими якостям.
https://www.chefmarket.ru/blog/bljuda-uzbekskoj-kuhni-recepty/