Квас – джерело життєвої енергії
Квас – прохолодний напій, надзвичайно популярний у українців, білорусів, росіян. За свідченнями давньоруських письмових пам'яток квас у Східній Європі пили всі – від царя до останнього злидаря. Самобутнім народним талантом створено безліч різновидів чудового напою: солодкий, кислий, з ізюмом, хріном, запашний, білий, окрошковий та ін. Добре приготовлений квас – смачний, запашний напій, який чудово втамовує спрагу, бадьорить, освіжає. Найбільш поширений настійний спосіб виготовлення квасу: квасне сусло одержують з хлібців, спеціально випечених із суміші дробленого житнього та ячного солодів і житнього борошна. Найпрогресивнішим вважається спосіб вироблення квасу з концентрату квасного сусла із свіжопророслого житнього солоду. Найпоширенішими є кваси хлібні, основою яких служать житній, ячний і пшеничний сухий дроблений солод, тобто пророщене за певних умов, висушене й розмелене зерно; житнє, пшеничне і гречане борошно, хліб, сухарі. Не менш смачними, ароматними, освіжаючими є кваси з яблук, журавлини, брусниць, вишні, смородини, горобини, малини, абрикосів, моркви, сушених фруктів та ін. Ці прохолодні напої одержують з подрібнених плодів, ягід, овочів або натуральних соків, розбавлених водою і в разі потреби – підсолоджених цукром, медом, патокою тощо. Квасне сусло зброджують у пляшках – найкраще з-під шампанського, не доливаючи їх на