Містер «майонез»
28 травня соус «майонез» святкує свій День народження. Існує декілька версій походження майонезу. Найбільш достовірна свідчить про те, що у1758 році, коли йшла Семирічна війна, у французьких військах виникла велика проблема з постачанням продуктів – залишилися лише рослинна олія, яйця і лимони. Герцог Рішельє наказав кухареві приготувати з існуючих продуктів яку-небудь незвичайну страву. Кухар вирішив приготувати соус на основі рослинної олії, яка необхідна організму для роботи травної системи. Він вийшов на рідкість смачним і був названий «майонезом» від міста Маон. Згодом соус був завезений до Європи. В 30-ті роки минулого століття голова Наркомпостачу Анастас Мікоян, побувавши за кордоном, привіз майонез і консервований горошок до Радянського Союзу. Виробництво найпершого майонезу «Провансаль» почалося в 1936 році і довгий час він залишався єдиним майонезом в країні. У стандартному складі промислового майонезу «Провансаль» було: олія рафінована, свіжі жовтки, гірчиця, цукор, оцет, сіль і спеції. Пізніше були введені інші види майонезу. Це були майонез «Весняний» з добавкою укропного масла, майонези з добавками томатної пасти, хріну, корнішонів, соусу «Південний», майонез для діабетиків. У ті часи майонез в обмежених кількостях виробляли тільки в великих містах і з заводу відразу поставляли в місцеві магазини, де він миттєво розкуповувався. Сьогодні цей продукт присутній у багатьох кухнях світу і за свою історію зазнав змін – нині він і дуже жирний, і низькокалорійний. Непохитним залишається одне – його домінуюча роль на столі. Він підходить до м’яса, риби, овочевих салатів, бутербродів, гарячих та холодних закусок. Фахівці відзначають – чим жирніший соус і природніша його густа консистенція, тим менше «хімії» додали в процесі приготування цього майонезу. Готуйте дома майонез з натуральних складників. Він підкреслить смак і аромат ваших страв.