Найстародавнішій напій - пиво
Коли ми беремо в руки кухоль пива, то і не виявляємо собі, що 8000 років тому стародавні вавилоняни робили те ж саме. В стародавньому Єгипті теж знали пиво. Припускають, що у Європі першими пивоварами були ченці. Навіть і тепер у Баварії є жіночій монастир, уславлений не так своїми храмами, як чудово оснащеним пивоварним заводом. Сучасна технологія пивоварства бере свій початок від ХI ст., коли вперше стали додавати в сусло з ячного солоду квітки хмелю. Для окремих сортів пива ячний солод частково замінюють рисовим, кукурудзяним або ячним борошном і цукром. Виробляють різні види солоду, які відрізняються кольором, ароматом, кількістю ферментів: для світлих сортів пива – світлий, для темних сортів – темний. Крім того, щоб надати окремим сортам пива темного кольору та специфічного аромату і смаку, виробляється карамельний солод, а також палений солод «жжонка». Смак пива має характерну хмельову гіркоту і багато в чому залежить від властивостей води. Пиво – освіжаючий напій, який добре тамує спрагу. Наприклад в Польщі на Різдво можно випити гаряче пиво. До пива додають мед, гвоздику й кардамон. В холодну пору року, після тривалих мандрів старими вуличками Кракова, смакує просто неперевершено. І цілком різдвяно! Цікавий факт: у Бельгії варять пиво з вмістом алкоголю до 1,5%, призначене для запивання страв під час обіду чи вечері. До 1970 -х років таке пиво постійно подавали у шкільних їдальнях, але потім його замінили на газовану воду. Сьогодні в Бельгії чимало прихильників повернення столового пива в школи. На їх думку пиво корисніше за колу. Пиво чудово поєднується з устрицями, мідіями та виноградними равликами. До речі, шикарний обід, про який писав Сомерсет Моем у творі “Театр”, був таким: пиво, смажені устриці, біфштекс із цибулею та смажена картопля.
https://mport.ua/zdorove/alkogol/728168-pivo-chto-ne-stareet-top-luchshih-sortov-iz-bochki