Особливості японської кухні
У Японії їжа — це справжнє єднання з природою. Корінь повинен бути коренем, лист листом, а риба рибою. Пересичення ніколи не повинно настати. Продуктів має бути не надто багато і не занадто мало. Японська кухня багато в чому відрізняється від європейської. Основні продукти в японських стравах: рис, риба і морепродукти, овочі і фрукти, соя. Ця збалансована низькокалорійна їжа, багата клітковиною, білками, корисними мінералами і вітамінами, робить благотворний вплив на організм людини.
Традиційні страви на японському столі - місо, тофу, соба, суші. Саме завдяки суші японська кухня стала популярною. Суші є страва, що складається з вареного рису, приготованого особливим способом, сирої риби (або інших морепродуктів), водоростей і овочів. Подають суші зазвичай з соєвим соусом, хріном васабі і шматочками імбиру. Їдять суші руками або спеціальними паличками хасі.
Традиційні напої для японців - зелений чай і саке. В японській кухні практично немає солодощів. Японці не їдять цукерок, шоколаду і тортів, тому що ці продукти містять цукор і вершкове масло, а для японців це неприпустимо, тому що шкідливо для здоров'я.
Десерти японської кухні - це желе, мармелад, фрукти, випічка з рисового борошна. Японці шанобливо ставляться до природи та до всього живого на Землі. Вони вважають, що продукти потрібно менше піддавати термічній обробці , вживати їх у їжу в тому вигляді, в якому дала природа. Саме тому риба вживається сирою, а суп місо готується всього лише дві хвилини.
Сервірування столу має чимале значення в японській кухні. Кожній порі року відповідають певні фрукти і овочі, сорти риби, які найбільш смачні й корисні в даний час року. Наприклад, взимку прийнято їсти мандарини, навесні - паростки бамбука, корінь лотоса, молодий зелений чай, влітку - форель і вугор, восени - гриби мацутаке, макрель і хурму.
Існує і певний порядок розстановки страв на японському столі. Основне блюдо ставиться в центрі, рис - зліва, а суп справа. Зліва, справа і трохи ззаду основного блюда розміщують різні маринади і соління. Соуси і приправи розташовують праворуч від того блюда, для якого призначені. У Японії немає розподілу страв на перші і другі, вони подають на стіл все відразу і вживають в будь-якому порядку, тільки десерт і чай підносяться після основної трапези. Але за столом суворо дотримуються правила етикету. Поєднання оригінальності, багатовікових традицій, шанування здоров'я, уміння бачити «родзинку» в кожному продукті і розкривати її, робить японську кухню привабливою для європейського населення.