Смачний грудень у Німеччині
Грудень – місяць свят, який Німеччина чекає з нетерпінням. Починають працювати різдвяні базари. Аромат кориці, гвоздики, цитрусових, сосисок, глінтвейну супроводжує початок зими. Все світиться і пахне, звідусіль лунає музика. Всі готуються до різдвяних та новорічних свят. Німецькі господині багато печуть різдвяних пирогів нашпигованих зерном, родзинками, горіхами, сливами, медом, марципанами. В родинах на святковому столі обов’язково буде „яскрава тарілка” з цукерками, печивом, пряниками, горіхами, мандаринами. У святвечір німці їдять салат чи рибу. А ось у перший день Різдва подають печеню: птицю , дичину, свинину чи яловичину. Традиційна різдвяна страва– смажений гусак. Найвідоміший у Німеччині – різдвяний пиріг за дрезденським рецептом штоллен (Stollen або Christstollen). Це традиційна різдвяна випічка з начинкою з родзинок і цукатів або з марципаном, горіхами, маком. Його треба з’їсти з родиною після всеношної, це має принести захист і благословення. Для німців це традиційне святкове блюдо та обов'язковий символ. Щорічно напередодні свята в Дрездені проходить Штоллен - парад, в якому беруть участь пекарі та кондитери. Найпопулярніші святкові смаколики - шоколадні миколайчики та передріздвяні календарі з цукерками. Сьогодні ми пропонуємо вам рецепт традиційної німецької страви - свинина з капустою. Ніжна свинина з солодкуватою капустою прекрасно смакує до пляшки прохолодного пива або чарці міцної настойки. Чарівного Вам різдвяного настрою!
http://sustainableventura.tv/2017/11/14/reduce-waste-celebrate-with-green-holiday-cheer/