Смакуємо з журавлиною
На думку дієтологів, журавлина є найкориснішою зимовою ягодою. Вона низькоалергенна, здатна понизити рівень «поганого» холестерину та уберегти від циститу. Морс із журавлини знімає втому, підвищує активність мозку і збільшує працездатність. Ягоди журавлини мають жарознижуючий ефект, чудово втамовують спрагу, виводять із організму токсини, які накопичуються під час застуди. Журавлинний сік, змішаний з медом, допомагає при кашлі та ангіні. Якщо регулярно вживати журавлину, зменшується можливість утворення каменів у нирках. Завдяки своєму сечогінному ефекту журавлина знижує артеріальний тиск. На відміну від багатьох сечогінних засобів, не вимиває з організму корисний калій, який зміцнює судини. Ягоди журавлини можуть пролежати замороженими до наступного сезону, не втрачаючи своїх корисних властивостей. Своєю лежкістю журавлина завдячує органічним кислотам, що втримуються в ній. Зробивши запаси ягоди, ви забезпечите себе вітамінами на всю зиму. Приготуйте для своїх рідних кекс із журавлиною. Потрібно розтерти яйця з цукром, молоком, олією. Додати все у суміш борошна, розпушувача, пластівців, журавлини. Перемішати. Викласти тісто у форму. Випікати 30 хвилин. До кексів смакує коктейль з соком журавлини, соком лимону, газованої води, цукру. Існують рецепти, за якими можна приготувати журавлину на коньяку. Потрібно: 500 мл коньяку, 150 мл води,
Порада: найпростіший спосіб заготовити журавлину — перетерти її з цукром. Ягоди і цукор потрібно взяти в рівних пропорціях. Журавлину миють і сушать, потім пропускають через м'ясорубку або подрібнюють у блендері. Протерту ягоду перемішують з цукром. Після повного розчинення цукру терта журавлина розкладається в стерилізовані банки. Смачну ягоду додають при приготування м’ясних рулетів. Дуже пікантна виходить сьомга під журавлиним соусом. Якщо температура за вікном падає - приготуйте ароматний цитрусовий чай з журавлиною. Чай зігріє й підніме настрій, підтримає організм корисними речовинами.