Соковита слива
Сливи їдять свіжими, консервують, заготовляють про запас, висушуючи і перетворюючи в усім відомий чорнослив. В залежності від сорту, сливи зріють з середини серпня по кінець жовтня. Сьогодні сортів сливи налічується близько 100, але всі вони взяли свій початок від дикого терну.
Плоди можуть бути величиною як з перепелине яєчко, так і досягати розмірів кулака дитини, в залежності від сорту. Слива – смачна штука. Слива багата вітамінами груп А, В, С і Р. У плодах міститься фосфор і калій, залізо, кальцій і магній. Слива розквітає та дозволяють бджолам отримувати до 10 кг меду з гектара сливових дерев. З слив готують алкогольні напої - слив’янку і сливовицю.
Якщо хочеться затишного осіннього вечора з пледом, то можна приготувати пиріг. До нього ще додати теплий какао. Якщо потрібно здивувати гостей, то салат із маринованими сливами і лососем. Для пікніка - сливи на грилі з сиром дор блю. Кетчуп зі слив – це не тільки смачно, але й корисно.
Потрібно: 1 кг слив, 2 томата, 1 солодкий перець,1 перець чилі,1 зубчик часнику, 2 ст. л. оцту, 1 ст. л. цукру,1 ч. л. солі. Усі овочі почистіть і наріжте шматочками. Пропустіть через м’ясорубку, а після перелийте в сотейник, додайте 1 ст. л. цукру та 1 ч. л. солі. Варіть 40 хвилин на невеликому вогні. Важливо, щоб консистенція стала густою, тому, якщо необхідно, збільште час варіння до 60 хвилин. Потім додайте 2 ст. л. оцту. Кетчуп зі слив можна переливати в стерилізовані банки і закручувати кришками.