Солодка випічка – пряник
В усіх регіонах нашої країни з давнини випікали чудові пряничні вироби, але частіше називали їх по-іншому — медяники, медівники, маківники. Така назва походила від складу тіста, до якого наші пращури клали багато меду — в пропорції 1:1 із борошном. Цей стародавній рецепт дозволяв зробити тісто таким, щоб, накладаючи його на дерев’яні форми з узорами, на ньому відбивалися всі деталі малюнка. Слово «пряник» широко почало вживатися з XVII століття і походить від давньоруського слова, що означає «пахучий», «гострий на смак», «наперчений». Адже для надання кулінарному виробу своєрідного аромату до тіста додавали прянощі — перець, аніс, імбир, м’яту.
Пряники виготовляються переважно з натуральних інгредієнтів: мед, цукор, борошно, патока, вода з додаванням запашних спецій кориці, гвоздики, імбиру. Жир і яйця при приготуванні пряників не використовуються зовсім або ж застосовуються в мінімальній кількості. Солодкі і запашні кондитерські вироби завжди випускалися як з начинкою, так і без неї. При їх виготовленні використовуються доступні інгредієнти, спеції, а також хімічні розпушувачі та есенції в невеликій кількості. Тісто для борошняних виробів цього виду готується з використанням сиропу або на воді. Кожен із способів має свої особливості.
Пряники із заварного медового тіста зберігаються до півроку. Їх можна розфарбовувати, формувати пряничні будиночки, робити прикраси на торт та ялинку. Пряники можна пекти за 2–3 тижні до свята. За цей час вони тверднуть, стають хрумкими. Якщо хочете, щоб вони стали м’якими, на ніч у ємкість із печивом покладіть скибки яблука. Щоб тісто набуло правильної консистенції, стало менш липким, його треба витримати в холодильнику бажано 24 години. Добре замішане тісто має бути, як м’який пластилін. Щоб запобігти прилипанню печива, треба злегка змастити пергамент олією, припудрити борошном. Знімати з пергаменту печиво, тільки коли охолоне. Глазур для розмальовування пряників краще робити з білками.
Такі ласощі можуть бути прекрасним подарунком на день народження, солодкою іграшкою для малечі, картиною, розмальовкою, сувеніром чи елементом торта. Саме такі та чимало інших варіантів ароматних пряників виготовляють кондитери України. Cолодка та мальовнича випічка знайшла своїх прихильників і в Києві.
http://volyn.tabloyid.com/smak/18-dniv-do-svyata-gotuyemo-ukrayinski-imbyrni-pryanyky-medyanyky