Сонячно-морська кухня Туреччини
Туреччина - сонячно-морська, гостинна країна. Кухня уособлює грецьку та арабську кухні та вважається однією з найколоритніших кухонь всього світу. Турки віддають перевагу такому способу приготування як запікання, варіння, тушкування. Смажених і жирних страв зовсім мало. Турки не розуміють перекусів, вони приймають їжу довго, насолоджуючись кожним шматочком. Крім того, на столі завжди є кілька страв і кожне з них повинно бути спробуване. Всі страви неймовірно яскраві, збуджують і підвищують апетит. Самі турки використовують для приготування традиційних страв корисні і практично дієтичні продукти та пережовують їжу дуже ретельно, що не дозволяє переїдати і набирати вагу. Основними м’ясними продуктами є баранина та телятина, які обов’язково готуються з оливковою олією та різновидом спецій. На турецькому столі найважливішим блюдом є хліб. Турки люблять додавати хліб у м'ясні фарші, а також робити з нього солодощі, змішуючи з густим солодким сиропом. Іншим національним блюдом в Туреччині по праву прийнято вважати плов. Особливістю страви, є той факт, що в основі може бути не тільки рис, а й пшенична крупа. Це блюдо з м’ясом, тушкованими в маслі цибулинами, помідорами і зеленим перцем. Манти – це «візитна картка» місцевої турецької кухні. Начинка: м’ясний фарш, цибуля, сіль, перець, величезна кількість дрібно нарізаних спецій. Інколи використовують до 20 трав, навіть додають моркву або гарбуз. Подаються манти під спеціальним соусом з йогурту з часником, олією, паприкою, кайенским перцем, петрушкою та базиліком. З овочів найчастіше використовуються баклажани . Їх подають як закуску в солоному або маринованому вигляді, смажать, парять, тушкують, запікають, фарширують і так далі. Також турки дуже люблять помідори, які щедро додають у гарніри використовують для приготування соусів. З молока готують чудові десерти, його використовують для приготування йогуртів. У Туреччині цінують і поважають всілякі супи. Це можуть бути як наваристі і густі м'ясні або рибні супи, так і легкі овочеві, використовувані як холодні супи.
В країні є безліч різновидів смачних сирів. До речі, сири їдять не тільки на сніданок. Свято живота - десерт пахлава.... Це дивовижне тістечко з листкового тіста, яке просочене медом з мигдалем. А турецька халва гідна тієї, що подавали на столи султанам, багато століть тому. Ну і звичайно ж торти! Твори мистецтва зі збитих вершків, прикрашені свіжими ягодами і шматочками фруктів – встояти неможливо! А турецька приголомшлива кава відома у всьому світі. Також турки дуже люблять чорний і зелений чай, але також цінуються фруктові чаї. Багато люблять і часто п'ють молочні напої, наприклад, айран, який іноді розбавляють мінеральною водою. Що стосується алкогольних напоїв, то поширені солодкі вина і лікеру, а також анісова горілка. Неодмінно спробуйте турецькі страви . Приємного апетиту!