Свято для шлунку - піца
9 лютого поціновувачі піци святкують «день народження» найвідомішої страви італійської кухні. Піцу люблять у всьому світі й постійно експериментують із варіантами її приготування. Сама ідея цієї страви включає не тільки вишукане поєднання інгредієнтів, а й той факт, що в приготуванні використовуються виключно натуральні продукти. Всього кілька інгредієнтів з неповторним і багатим смаком створюють композицію, здатну задовольнити найвибагливішого гурмана з високою чутливістю до найменших смакових нюансів. Піци відрізняються один від одного товщиною і діаметром коржів, асортиментом продуктів для начинки. Але найголовніше, щоб піца була соковитою, гарячою і корисною. Італійці не використовують заморожених продуктів для приготування цього делікатесу. Все тільки свіже, щоб зберегти вітаміни й мікроелементи. Справжня піца подається в гарячому вигляді. Сир повинен бути еластичним і розтяжним. Цікаво, що піца досить довго вважалася їжею бідняків, бо саме вони почали додавати в неї помідори. Адже після своєї появи помідори, які вважалися отруйними, потрапляли на стіл біднякам, які й шукали їм кулінарні застосування. Першу класичну піцу « Маргарита», приблизно двісті років тому, в Неаполі створив італійський кухар Рафаелле Еспозіто на замовлення королеви Маргарити і назвав страву на її честь. В Італії налічується більше однієї тисячі рецептів піци. Щоб страва зберігала свої національні риси, уряд Італії увів спеціальний знак якості приготування – D.O.C., де обумовлені способи приготування тіста, а випікання можливе виключно у печі на дровах при температурі 450 градусів за Цельсієм. Традиційно піца представляє собою круглий відкритий корж, покритий розплавленим сиром. Зазвичай моцарелою і помідорами. Основні інгредієнти для піци - це сир і томати. Всі інші складові відрізняються в залежності від виду страви. Незмінним залишається послідовність приготування піци: на тісто наноситься соус, поверх викладається начинка і потім засипається зверху сиром. Величезна різноманітність начинок і інгредієнтів дозволяє кожному підібрати піцу за смаком. За статистикою жінки замовляють вегетаріанську піцу в два рази частіше, ніж чоловіки. А найпопулярнішим інгредієнтом для піци є пепероні - різновид гострої салямі. Для приготування піц використовують дріжджове, без дріжджове, листкове тісто. Для всіх видів піци використовується пшеничне борошно, а всі інші інгредієнти: вода, яйця, сіль, цукор, дріжджі, олія, додаються відповідно до рецепту. В якості соусу використовується кетчуп, томатна паста, томатне пюре, в які додають часник, оливкову олію, сушений базилік - все залежить від рецепта. Традиційним сиром для піци є моцарелла. Але можна використовувати також пармезан, камамбер, козячий сир. Соковита, ніжна, тепла і ароматна піца рай для гурманів!