Свято молока
1 червня весь світ відзначає не лише Міжнародний день захисту дітей, але і Всесвітній день молока (World Milk Day). Вперше це свято відзначили в 2001 році за пропозицією Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН. З того часу традиція набула широкого поширення в багатьох країнах світу. Мета свята — популяризація молока і молочних продуктів серед людей, а також інформування населення про діяльність, пов'язану з молоком і молочним виробництвом. Коров'яче молоко є найпопулярнішим серед інших видів. У коров'ячому молоці містяться солі, магній, калій, фосфор, кальцій та інші мінеральні речовини. Молоко багате білком і може служити замінником м'яса для вегетаріанців. Коров'яче молоко використовують у харчовій промисловості для виробництва різних продуктів харчування, наприклад, сиру, йогурту, сметани, кефіру, вершків. Друге місце за популярністю займає козяче молоко. Воно корисніше коров'ячого, адже вміст кальцію, білка і жиру в ньому вище, ніж у коров'ячому. Козяче молоко простіше засвоюється і рідше викликає алергічні реакції. На основі козячого молока виробляють дитяче харчування і суміші для немовлят. Козяче молоко багате залізом і магнієм, вітамінами і мікроелементами. Фахівці рекомендують пити козяче молоко при виразках шлунку, туберкульозі, отруєнні, для підтримки організму після хіміотерапії. З козячого молока виробляють дуже корисний сир. Споживачі люблять і овече молоко за те, що в ньому багато вітамінів і жирних кислот. З овечого молока готують кефір, кисле молоко, масло, сири. Ще одним цінним видом молока є лосине молоко. За смаковими якостями лосине молоко схоже на коров'яче, але воно не таке солодке, зате більш жирне і поживне. В молоці містяться 6 незамінних амінокислот. Лосине молоко лікує виразку шлунку і кишечника, дисбактеріоз, покращує стан після радіаційних уражень. Не варто забувати і про молоко кобили. Воно дуже рідке, блакитного кольору, з терпким смаком, насичене жирними кислотами і амінокислотами. З кобилячого молока готують кумис. У країнах Сходу люди п'ють верблюже молоко. Користь обумовлена високим вмістом амінокислот, кальцію і фосфору. З верблюжого молока готують морозиво, сир, інші продукти. Одним з найбільш поживних видів молока є молоко оленя. По консистенції воно нагадує вершки, має зеленуватий колір і терпкий смак. Дуже калорійне. Має багато білка і жиру. Для північних народів молоко оленя безцінне. Різноманітність видів молока величезна. Кожна людина може вибрати те молоко, яке більше подобається йому до смаку.