Українські страви у Святвечір
Одна із найдавніших українських різдвяних традицій — це свята вечеря 6 січня. Ввечері, з появою першої зірки на небі, вся родина збирається за Святою вечерею. На столі обов'язково повинні стояти 12 пісних страв. М’ясні страви ставляться на різдвяний стіл тільки після настання Різдва, а саме, 7 січня. Чіткого переліку страв – немає. Але обов'язковими вважаються: кутя, узвар, борщ, вареники та випічка. Усі страви на Святвечір готують із пісних продуктів – без м'яса та молочних продуктів. Кутя – найголовніша страва на столі. Вариться із пшениці, котра символізує єднання світу живих із світом мертвих. Для узвару потрібно 200 г сухофруктів, 3 л води, пів склянки цукру. Голубці з рисом та грибами. Їх краще приготувати за день до свята, адже вони смачніші, коли ніч настояться. Вареники. Ця страва на столі символізує достаток родини. Для начинки: картопля, тушкована капуста, картопля з капустою, картопля з грибами, з сиром солоні або солодкі, з вишнями. Пісний борщ з чорносливом та грибами. Він символізував мир та злагоду. Січеники з гороху — символізують сльози Божої Матері, пролиті за гріхи людей. Смажена, запечена або заливна риба. Риба — це символ віри, що є невід’ємною частиною християнства. Салат із солоних огірків, кислої капусти та цибулі. Пісні деруни та варена картопля, змащена товченим часником з олією. Тушкована капуста з грибами — символізує згуртованість і спільну плідну працю. Калачі або хліб. Прийнято, щоб господиня пекла хліб або святкові калачі в день 6 січня, на свят вечір та на Різдво. Смачної куті та щасливого Різдва!