Улюблена страва - пельмені
Пельме́ні — вироби з тіста із пшеничного борошна з начинкою із меленого м'яса свійської худоби чи риби, грибів, приправ та зварених в окропі. Пельмені - одна з найулюбленіших страв у всьому світі. Святковий стіл, сімейний обід, вечеря, перше, що спадає на думку - пельмені! Багато століть поспіль господині готували їх про запас для застіль в оточенні дітей, онуків, численних родичів. В Україні прабатьками пельменів були вареники, які завжди вважалися улюбленими ласощами. Вареники робили з сиром, з вишнею, з картоплею, з гречаною крупою, а пізніше стали наповнювати кругляш з тіста м'ясом. Так з'явилися пельмені. Є й інша версія появи пельменів. Відповідно до неї, ця страва виникла в Україні в 13 столітті, разом з монгольськими завойовниками. А монголи рецепт пельменів запозичили у китайців. Майже у кожного народу є подібність пельменів: італійські равіолі, узбецькі манти, вірменські борак, грузинські хінкалі, литовські колдунай, японські гёдза, єврейський креплах. Але ніщо не зрівняється з рідними улюбленими пельменями! І хто б не був їх творцем, вже багато століть поспіль це блюдо можна назвати «рятівним». Господині готують їх про запас: заморожені пельмені прекрасно зберігаються на холоді. Вживають їх з бульйоном, з вершковим маслом, сметаною, майонезом, оцтом, аджикою, кетчупом, посипавши подрібненою зеленню або обсмаженою цибулею. Можна приготувати і подати до пельменів сметанний соус з томатною пастою, грибний соус та класичний оцтовий соус.