Великий піст 2021
Великий піст є підготовкою кожного християнина до святкування Великодня. Піст триває протягом 48 днів. Особливу увагу слід приділити при складанні меню на першій та останній тижні. Усім віруючим потрібно виключити з раціону м’ясо, рибу, молоко і яйця. Не потрібно обмежувати в їжі дітей, вагітних, жінок, що годують дитину, мандрівних подорожніх і людей з хронічними захворюваннями. Пісне меню може бути не тільки корисним, але і смачним. Дозволено вживати свіжі, варені і тушковані овочі, бобові, крупи, борошняні вироби, горіхи і гриби. Також можна приготувати масу смачних страв з морепродуктів, включити в меню сою і сухофрукти. Важлива складова пісного раціону - крупи, фрукти і овочі. Для підтримки фізичного і емоційного здоров’я, необхідно включати в меню солодощі. Відмовившись від здоби, можна приготувати десерти на основі меду та фруктів, джеми і компоти з сухофруктів, домашній мармелад і пастилу. Смачний і корисний пісний борщ, з додаванням грибів, вариться на овочевому відварі, а засмажка готується на олії. До борщу подайте картопляний пиріг. Середні 4-5 картоплин потрібно натерти на крупній тертці. Додати в овочеве пюре трохи рослинного масла, солі і спецій. Помідори нарізати часточками і змішати з дрібно нарубаним цибулею. На дно форми викласти шар картоплі, зверху покласти начинку з помідорів. Запекти пиріг у духовці при температурі 180-200 °C 15-20 хвилин. У дні послаблення можна запікати і варити рибу, готувати салати. Після 7 тижнів утримання від скоромної їжі, бажано дотримуватися легкого меню. Плавний перехід до звичного раціону має складати не менше 10-12 днів. У перші дні після посту необхідно вводити в меню молочні каші, м’ясні супи і яйця. Ковбасу і копченості потрібно вживати в обмеженій кількості. У Великдень можна додати у святкове меню трохи рибних закусок, гарніри з варених або тушкованих овочів. Котлети рекомендується готувати на пару, замінивши жирні сорти м’яса на курячу грудку або індичку. Графік харчування під час Великого посту: понеділок, середа, п’ятниця - хліб, вода, овочі, фрукти, компоти. Вівторок, четвер - гаряча їжа без олії. Субота і неділя: їжа з рослинним маслом і все різноманіття рибних продуктів.