Збалансоване харчування взимку
Ми чекаємо но новорічні та різдвяні свята, готуємось і мріємо…Важливо в холодний період року звернути увагу на свій щоденний раціон і наповнити його продуктами, які підтримують організм у тонусі. Дослідники підтвердили, що вживання часнику може запобігти простуді та грипу. Також вірусовбивчі продукти: цибуля, імбир, куркума, морква, йогурт. Гарбуз є джерелом каротиноїдів, які знижують ризик захворювань. Коли не вистачає сонця, в організмі менше виробляється гормону «гарного самопочуття» — серотоніну. Треба вживати триптофан, бо саме з нього синтезується цей «гормон щастя». Допоможе вівсяна каша. Холодний вітер надворі та внутрішнє опалення висушує шкіру та слизові оболонки. Омега-3 жирні кислоти, що містяться у волоських горіхах, відновлюють клітинні мембрани оболонки. Шкіра вже не так реагує сухістю та подразненням. Багаті омега-3 жирними кислотами: оселедець, лосось, оливкова олія, тунець, насіння льону. Курячий бульйон - домашній засіб номер один від застуди та грипу. Науковці довели, що курячий суп може зменшити запалення в носі і горлі. Причина цьому — амінокислота цистеїн. Взимку темніє швидко, активізується виробництво мелатоніну — гормону, відповідального за сон, тому ми можемо почуватися млявими та сонними. З мелатоніну утворюється серотонін - «гормон щастя». З’ївши правильну їжу ви зможете тримати думку і тіло у тонусі. Ідеальним прикладом такого поєднання є бутерброд із пшеничного цільнозернового хліба з куркою, який підвищує енергію. Інші приклади: бутерброд із цільнозернового хліба з арахісовим маслом, нежирний йогурт з фруктами, крекери із цільного зерна, намазані нежирним сиром. Холодна пора року – перевірка імунітету на міцність. Вживайте у їжу морську жирну рибу, червоні овочі, капусту, редьку, цитрусові, морську капусту, морепродукти, зелений чай. Не втрачайте дорогоцінний час через хворобу.
http://he-life.com/articles/zdorove/pitanie_zimniy_ratsion/