Зустрічаємо Великдень
Квітень радісний місяць. Наступає Світле Воскресіння або Великдень - найдавніше і найважливіше свято для всіх християн. Він об'єднує багатьох людей в бажанні вітати, любити, бути вдома поруч зі своїми найріднішими людьми за рясно накритим столом. У ці святкові дні їдять зазвичай вдома. Господині балують та приємно дивують найрідніших різноманітними смаколиками: випічками з родзинками, пирогами, сирними, заварними стравами, напоями, салатами.
Основними стравами є: паска, сирна паска і крашанки. Ця класична трійця несе в собі певний символ: крашанки - це гроб Господній і його Воскресіння, паска - тіло Христа, сир - сімейний достаток і благополуччя. Найголовніша страва, звичайно ж, смачні паски. Їх починають випікати в Чистий четвер. Після сорокаденного Великого посту на Святу Неділю хочеться смачного м'яса.
Пропонуємо вам простий рецепт м'ясної страви. Запечене м'ясо буде смачною прикрасою столу. Потрібні інгредієнти: кілограм свинини, морква, чотири зубчики часнику, мелений перець - одна чайна ложка, коріандр - одна чайна ложка, рослинна олія - три столові ложки, сушений розмарин - половина чайної ложки, сіль - півтори чайні ложки, прованські трави. Потрібно часник розрізати уздовж, морквину - тоненькими смужками. Усередині м'яса ножем зробити отвори, вкласти часник, моркву. Перемішати разом сіль, гірчицю, спеції, соняшникову олію. М'ясо помазати маринадом. Обернути в харчову плівку і покласти її на ніч у холодильник. На наступний день зніміть плівку з м'яса. Форму для запікання змастіть маслом і покладіть в неї м'ясо. Поставте в духовку на сорок хвилин. Коли пройде хвилин двадцять, відкрийте кришку і переверніть свинину на іншу сторону. Потім додайте трохи води і потушить м'ясо півтори-дві години. Готуйте з задоволенням і тоді страви неодмінно матимуть неперевершений смак!
Писанка або крашанки – це оберіг і найкращий великодній подарунок друзям і близьким. За церковною традицією, фарбувати яйця потрібно в Чистий четвер, коли заведено прибирати в домі. Щоб фарба лягала рівніше, перед тим як варити яйця протри їх спиртом. Щоб яйця під час варіння не лопнули, додай у воду кілька столових ложок солі. Щоб після фарбування великодні яйця блищали, натри їх олією. Фарбувати яйця за допомогою цибулиння - це найвідоміший і найпростіший спосіб. Якщо проварити сирі яйця зі шпинатом або кропивою, вони вийдуть зеленого кольору. Жовті яйця вийдуть, якщо проварити їх у куркумі. Зовсім скоро весь світ відсвяткує Великдень. І хоча цього року святкування не буде традиційним через карантин, від великодньої паски відмовлятись не треба.
Пропонуємо вам рецепт сирної паски без випікання. У мирі та щасті, добрі та любові, святкуйте Великдень в родинному колі!
https://narodna-pravda.ua/ru/2020/04/09/pasha-2020-kak-budut-svyatit-kulichi-na-karantine/